Egy holland tartomány engedélyezi, hogy festéklövedékkel riasszák el a farkasokat

A kelet-hollandiai Gelderland tartomány engedélyezi, hogy az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasokat paintballfegyverekkel üldözzék el a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból.

A helyi hatóságok által hozott intézkedés célja az esetleges farkastámadások megakadályozása – írta szerdán a Dutch News angol nyelvű holland hírportál az Omroep nevű tartományi műsorszolgáltatóra hivatkozva. A döntés egy videó közzététele után született, amelyben egy “látszólag szelíd” farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A videofelvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén – írták. A beszámoló szerint a Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet a farkasok etetésével vádolta meg a park vezetését, hogy a vadállatok az emberek által látogatott környékre szokjanak, majd pedig mint “problémás vadakat”, végleg el lehessen távolítani azokat. A tartományi hatóságok szerdai döntése értelmében a farkasokat el kell tántorítani attól, hogy keressék az emberek társaságát. Ehhez paintballfegyvereket használnak majd, ugyanis a festékgolyók jelzik, hogy melyik állat szokott hozzá az emberek jelenlétéhez. A farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie – írták.

A paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek – írták a hatóságok. A park tulajdonosa közölte: együttműködik a hatóságokkal, de szerinte a vadállatok elriasztására “nem ez az igazi megoldás”. A szelídnek látszó, de emberekre veszélyes farkasokat véglegesen el kell távolítani – hangoztatta.

mti

 

 

Ajánlott tartalom

Vizes élőhelyeket állítottak helyre a Dráva mentén

Vizes élőhelyeket állítottak helyre a Dráva mentén a WiseDrava LIFE projektben horvát és magyar partneri együttműködésben, amivel az egyre súlyosbodó problémákat sikerült hatékonyan kezelni - közölte a WWF Magyarország, a projekt vezetője szerdán az MTI-vel.