Egy kicsit könnyebb lesz CNG-kutat találni jövő évtől Budapesten

Újabb CNG (sűrített földgáz) kút nyitását tervezi a jövő év első fél évében a Főgáz CNG Kft., a társaság a nemzetközi tapasztalatok alapján növekvő igényre számít Magyarországon – közölték az MTI megkeresésére.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz CNG Kft. két közforgalmú és két üzemi töltőállomást üzemeltet a fővárosban, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik. Az első közforgalmú CNG-kutat öt évvel ezelőtt nyitották meg a budapesti Kőbányai úton. Az átadás óta eltelt időszakban a társaság több mint 5 millió köbméter földgáz felhasználásával 3,6 millió kilogramm sűrített földgázt értékesített CNG-üzemanyagként. A sűrített földgáz üzemű járművek körülbelül 25 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és csaknem 70 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos járművek. Emellett a CNG-üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a dízel üzeműek – jelezték.

A tájékoztatás szerint a Főgáz CNG Kft. nettó árbevétele körülbelül 740 millió forint volt 2015-ben, ebben a társaság más tevékenységeiből származó bevétel is benne van. A negyedik fővárosi – és második üzemi – töltőállomásukat júliusban nyitották, hogy lehetőséget teremtsenek a BKV CNG-buszflottájának bővítéséhez. Kaposváron a teljes város tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról a Kapos CNG Kft. gondoskodik. Azt egyelőre nem tudni, hol nyitnák meg jövőre az újabb fővárosi CNG-kutat.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.