Egy kutatás szerint mégsem környezetkímélők a biolebomló szatyrok

Mégsem annyira környezetkímélők a sok üzletben árult biolebomló szatyrok, mint általában gondolják őket – derül ki egy brit tanulmányból.

A Loughborough-i Egyetem kutatása szerint a lebomlást gyorsító anyagokat tartalmazó bioszatyroknak bizonytalan a természeti környezetre gyakorolt hatásuk. Kimutatták azt is, hogy pont ezek miatt az adalékok miatt az újrahasznosítás hagyományos formái nem alkalmazhatók az ilyen szatyrok esetében.

Maga a biolebomló (angolul biodegradable) szó is félreértésekre adhat okot, hiszen az ilyen szatyrokat nem lehet komposztálni – hívta fel a figyelmet közleményében Dan Norris brit környezetvédelmi államtitkár. “Reméljük, ez a kutatás eltántorítja majd a gyártókat és kereskedőket attól, hogy azt állítsák: ezek az anyagok környezetkímélőbbek, mint a hagyományos műanyagok” – hangsúlyozta Dan Norris. A kutatást a brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium finanszírozta.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.