Kezdőlap / Technológiák / Háztartási eszközök / Egy lépéssel közelebb a szagos televízióhoz
Tudj meg többet: TV

Egy lépéssel közelebb a szagos televízióhoz

Illatokat is kibocsátó televízió készülhet majdan amerikai kutatók fejlesztése alapján: nemrégiben tesztelt berendezésük akár tízezer különböző szagot “rendelhet” a képekhez és hangokhoz – adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatói a Samsung elektronikai cég munkatársaival együttműködve fejlesztették ki az új eszközt, amelyet az Angewandte Chemie című tudományos folyóiratban ismertettek elsőként. A kompakt eszköz elég kis méretű ahhoz, hogy közvetlenül egy normál televíziós készülékhez, sőt mobiltelefonhoz csatlakoztassák. Az illatanyagok egy százszor százas mátrixban elhelyezett “kamrahálózatból” szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe, így akár tízezer különböző szag is társítható a vizuális és auditív ingerekhez. Egy adott illat felszabadulásához kis mennyiségű elektromos áram szükséges, amely fémszál segítségével felmelegíti és elpárologtatja a hozzá tartozó oldatot. Amikor az “illatpatron” kifogy, egyszerűen ki kell majd cserélni.

 
Közleményükben a kutatók kétéves kísérletezés után azt kívánták demonstrálni, hogy lehetséges különböző szagokat generálni a használati célnak megfelelő kis méretű szerkezetben is. “Ha például pizzát esznek (a képernyőn), a nézők pizzaillatot éreznek majd a tévéből vagy a mobiltelefonból. Amikor pedig egy szép hölgy megy át, parfüm illata lesz. Az azonnal létrehozott illatok társíthatók ahhoz a jelenethez, amely éppen a képernyőn vagy mobilon látható” – magyarázta az eszköz lehetőségeit Sungho Jin kutatásvezető, az UCSD mérnöke.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.