Giliszták miatt hagyta ott a Princetoni Egyetemet a magyar származású Tom Szaky, akinek cége a kiköpött rágóból és a csikkekből is kinyeri az újrahasznosítható anyagokat. Szerinte a legrosszabb dolog, ami a szeméttel történhet, ha elássuk vagy elégetjük.

Egy magyar, aki kincset csinált a szemétből

Giliszták miatt hagyta ott a Princetoni Egyetemet a magyar származású Tom Szaky, akinek cége a kiköpött rágóból és a csikkekből is kinyeri az újrahasznosítható anyagokat. Szerinte a legrosszabb dolog, ami a szeméttel történhet, ha elássuk vagy elégetjük.

Azt a szemetet érdemes újrahasznosítani, amelyet olcsóbb begyűjteni és feldolgozni, mint amennyiért el lehet adni a létrejövő új terméket vagy alapanyagot. Nagyon egyszerűen így működik a hulladékos cégek többsége. Ezért aztán például az üdítős fémdobozokat újrahasznosítják, míg a cigarettacsikkeket nem.

Tom Szaky cége, az amerikai TerraCycle azzal vált ismertté, hogy nem válogat: vállalja az olyan nem megszokott hulladékok begyűjtését és feldolgozását, mint a használt pelenka, a kiköpött rágó, a cigarettacsikk vagy az üres csipszeszacskó. A világon termelt hulladék mintegy nyolcvan százaléka hagyományos módszerekkel nem hasznosítható újra – magyarázta Szaky, a cég alapítója az Origónak. A harmincegy éves üzletember az Egyesült Államokban nőtt fel, de magyarul is jól beszél.

Szaky az ilyen hulladékok kezelésére talált ki életképes üzleti modellt. Az egyébként csak ráfizetéssel újrahasznosítható termékek begyűjtéséhez brigádokat szervez, amelyek egy-egy termékkategóriára szakosodnak, és az esetek többségében az illető termékek gyártói szponzorálják őket. A gyártók kifizetik a begyűjtött hulladék elszállítását a TerraCycle újrahasznosító központjaiba, ezekből több mint kilencezer működik világszerte.

Szaky cégéhez gyakorlatilag ingyen jut el a begyűjtött szemét. A postázásért annak a fogyasztónak sem kell fizetnie, aki például szorgalmasan különválogatta a cigarettacsikkjeit: a cég honlapjáról letölthető matricával ingyen feladhatja a megfelelően csomagolt szemetet a TerraCycle-nek, amely így már nyereségesen végzi az újrahasznosítást.

Miért jó ez egy gyártónak? Mert így szerepeltetheti a termékein, hogy gondoskodik a termékek környezetbarát feldolgozásáról, ráadásul ennek költsége nem is túl jelentős egy multinacionális cég számára – magyarázta Szaky. A legtöbb hulladékot a TerraCycle az USA-ban gyűjti be, de csikkeket és csipszeszacskókat Magyarországon is lehet küldeni a cégnek.

Kukacoktól a világsikerig

Az újszerű reciklálási módszereken külön szakértői csoport dolgozik a TerraCycle központi laborjában. A csipszeszacskóból erős táskákat készítenek, a kidobott fogkrémes tubusból neszesszert. Ők dolgozták ki azt a gépet is, amely képes kiolvasztani a cigarettacsikkből az újrahasznosítható műanyagot, amely spagettitésztához hasonló formában távozik az oldalából. A kinyert anyag meglepően erős, például műanyag padok gyártásához lehet felhasználni.

A használt pelenkát ultraibolya fénnyel fertőtlenítik, speciális eljárásokkal pedig szétválasztják az összetevőit. A végeredmény olyan műanyag granulátum, amelyből például tálakat lehet gyártani. A kiköpött rágógumi önmagában újrahasznosítva sem alkalmas termékek gyártására, ám Szakyék laborjában rájöttek, hogy ezzel is lehet helyettesíteni a műanyag tárgyak alapanyagának mintegy 30 százalékát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.