Egy stadion teteje szakadt le napelemes rendszerrel

Amikor 2019 augusztus közepén összeomlott az AZ Alkmaar futballstadionja, a holland sajtóban megjelent tudósítások zöme kiemelte a tetőn elhelyezett napelem panelek szerepét a baleset egyik lehetséges okaként, amely nem járt halálos áldozatokkal, mivel a stadion éppen üres volt.

Egy hibás felső sín kötőgerenda csatlakozó volt az oka az AZ Alkmaar futballklub stadion tetejének 2019-ben bekövetkezett leomlásáért, a holland Royal HaskoningDHV tervező cég beszámolója szerint. Az összeomlást a vihar ideje alatt fellépő jelentős szélterhelés váltotta ki, írja az mnnsz.hu. A csapat ügyvezető igazgatója, Robert Eenhorn bejelentette, hogy azonnal vizsgálatot indítottak a baleset körülményeinek feltárására. Ma, nyolc hónap elteltével a holland Royal HaskoningDHV tervező cég végre közzétette ennek eredményeit, és a vállalat szakértői egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy nem a napelemek okozták a tető összeomlását. Jelentésében a Royal HaskoningDHV kifejtette, hogy az AFAS stadion tetejének részleges leomlását a felső sín kötőgerendán található csatlakozó meghibásodása okozta. Azt még hozzátette, hogy az összeomlást a vihar ideje alatt fellépő jelentős szélterhelés váltotta ki. A cég magyarázatában kiemelte, hogy a felső sín kötőgerenda hegesztésével volt gond.

„Ezeket a hegesztéseket túl vékonyra készítették, ezzel a kapacitás becslések szerint 50%-kal csökkent” – állítja a vállalat, megcáfolva ezzel azokat a kezdeti állításokat, hogy a napelemek jelenléte lehetséges tényezőként járult hozzá az esethez. „Nem megfelelően méretezték a felső sín kötőgerendát. A többi lehetséges műszaki ok nem játszott jelentős szerepet.” Thorsten Kray, Németország aerodinamikai intézetének (Institut für Industrieaerodynamik GmbH) napelemek szélterhelésével foglalkozó osztályának vezetője augusztusban azt nyilatkozta a pv magazine számára, hogy a tető összeomlása mögött a tervezés során készített hibás számítások állhatnak.

„Vetettem egy pillantást a hírfolyamra” – mondta akkor a pv-magazine-nak. „Én személy szerint nem hiszem, hogy a napelem panelek váltották volna ki a széllel kapcsolatos problémát. Ha megfelelően végezték a statikai tervezés során a számításokat, [és] számításba vették a napelem panelek holtsúlyát, akkor a napelem panelek nem idézhették elő az esetet.” Kray számos tudományos publikációt idézett a süllyesztve szerelt napelem panelekre vonatkozóan, amelyek mind azt támasztják alá, hogy a tetővel párhuzamosan szerelt napelemek nem növeli meg a tetők statikus szélterhelését.

Kép: AZ Alkmaar/Twitter

Ajánlott tartalom

Izgalmas fejlesztés a napelemes üvegház, eper terem a panelek alatt

Egy franciaországi farmon egyszerre termelik az energiát és termesztik az epret.