Egy turbina 75 napos kalandozásai

Egy éves tervezés és 75 napos tengeri és szárazföldi utat követően, a BC Hydro által rendelt 188 tonnás turbina befejezte a majd’ 12,000 kilométeres útját Brazíliából a kanadai Revelstoke-ba.

Az 500 MW-es egység Revelstoke energia termelői kapacitását 25 százalékkal fogja növelni, mely így 2480 MW-ra emelkedik, elegendő energiát szolgáltatva 40,000 háztartásnak.

A Francis-turbina része a Revelstoke Unit 5 elnevezésű projektjének, mely jelenleg építés alatt áll, 2010 végére tervezik befejezését.

„Ez az első alkalom, hogy a BC Hydro egy ilyen hatalmas turbinát szállított a Revelstoke energiatermelő állomására.” – mondta Ken McKenzie, a BC Hydro projekt igazgatója. – „A szállítás és a navigáció sem volt akadálymentes, például a Kolumbia folyó egyes szakaszain, vagy a mintegy 100 méter hosszú alagúton keresztül egy kanyon gyomrában, a fal mentén.”

A turbinát, amely pontosan annyit nyom, mint 32 afrikai elefánt, egy óceáni áruszállítóval vitték a Kolumbia folyó torkolatáig. 
Onnan uszályon utazott tovább Pasco-ig (Washington állam). A turbinát ezután feltették egy hosszú távú szállításra alkalmas pótkocsira és a Grand Coulee gátig, a Roosevelt-tóig vitték.

Az Arrow tavak tározójánál tették fel a Kolumbiára, Revelstoke városától mintegy 50 kilométerre délre. A turbinát ezután behúzták a Revelstoke-tól 10 kilométerre lévő áramfejlesztő állomásra.

A kanadai szabályozók a közelmúltban utasították el a BC Hydro hosszú távú, megújuló energiaügyi tervét, de jóváhagyták a cég által tervezett 1792 MW teljesítményű Mica hidro projekt bővítését.

Ajánlott tartalom

EVIDEI tárgyi eszköz leltározás – ez lehet a megoldás a lassú és hibákkal teli leltározásra?

A vállalati leltározás kritikus folyamat, amelynek hatékonysága és pontossága közvetlen hatással van a vállalkozás teljesítményére. A hagyományos táblázatkezelőben vagy adatbázisokban vezetett nyilvántartás amellett, hogy időigényes, hemzseghet a hibáktól, ami végső soron rengeteg plusz kiadást okozhat egy cég számára. De szerencsére van más megoldás is!