Egy új szakma van alakulóban?

A környezetvédelem és fenntarthatóság napjainkban sokat hangoztatott téma, de kézzel fogható termékeket és megoldásokat még csak ritkán látni.

A Leier Csoport új üzletága, az Eco-Line azonban nem csak beszél a környezetvédelemről, hanem már össze is állította új termékcsaládját, amelyben az elektromos roller, az elektromos kerékpár és robogó mellett elektromos fűnyírót és a tervek szerint hamarosan elektromos autót is találhatunk. Ezek 100%-ban környezetbarát járművek, semmilyen károsító hatásuk nincs a környezetre. Felismerte fontosságukat Győr városa is, ezért ez év júniusában Borkai Zsolt, Győr polgármestere elektromos járműveket adományozott a rend őreinek, akik a nyári hónapokban már ezeken teljesíttetek szolgálatot a belvárosban. A Leier jelentős kezdeményezéssel támogatta ezt a jövőbemutató és példaértékű kezdeményezést is, mint ahogyan a 2010. december 10-én a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola diákjainak a Leier City Center épületében tartott előadást is.
Az Eco-Line termékek iránt az érdeklődés már a kezdetektől igen nagy. Különböző rendezvényeken már sokan ki is próbálhatták ezeket a járműveket, és a Leier City Centerbe is sokan ellátogatnak azért, hogy megnézhessék az ott kiállított járműveket. Az emberek arcán mosoly és ámulat látható, amikor megtapasztalják, hogy az elektromos járművek felülmúlják várakozásaikat és kellemesen csalódnak bennük.

– „A jövő generációja a Leier Csoport számára mindig is fontos volt. Jó érzéssel tölt el minket, hogy a hallgatók és tanáraik is a Leier Eco-Line termékein keresztül akarják megismerni ezt az új technológiát és az egyetemmel való együttműködés mellett, ezzel is támogathatjuk a felnövekvő új szakember-nemzedéket” – mondta el Kurucz Ákos, a Leier Eco-Line ügyvezető igazgatója.
A Leier City Center konferenciatermében először Zámbó Zoltán a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója és a SZEnergy Team oszlopos tagja beszélt az egyetemen folyó fejlesztési munkálatokról, mely során egy 30 fős team kifejlesztett és el is készített több olyan járművet, amelyek teljes egészében napenergia meghajtásúak. A csapat munkáját kimagasló eredmények jelzik, például a 2008-as Shell Ecomarathonon 1. helyen végeztek SZEnergycar nevű autójukkal, ezzel elnyerve a Solar Power Awardot. Emellett csúcsot döntöttek azzal, hogy a Shell Ecomarathon történetében, elsőként az ő autójuk volt az első, amelynél a verseny végére a töltött energia több volt, mint a verseny során elhasznált energia. Zámbó Zoltán azt is elmondta, hogy napenergiából az egész Földet el lehetne látni, azonban ma még csak egy nagyon kis részét használjuk fel ennek a megújuló energiaforrásnak.

Az elektromos járművek működéséről, karbantartásáról az Eco-Line termékekben is megtalálható elektromos motorok működéséről Veres László, a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszék Gépjárműelektronikai Laborjának munkatársa tartott érdekes előadást. Elmondta, hogy manapság egyre „divatosabbak” a hybrid autók és egyre több cég gyárt ilyeneket. Mivel a villamos hajtás már megvalósítható közúton, miért ne lehetne megvalósítható kötött pályán is, erre pedig jó példa a Lillafüredi kisvasút, amelynek mozdonya már egy ideje hybrid üzemmel működik. Előadása végén elmondta, hogy míg manapság jármű villamossági műszerészeket képeznek, addig a jövőben lehet, hogy már villamos-jármű műszerészeket fognak képezni az iskolák, ugyanis már biztos, hogy ezek az elektromos járművek lesznek a jövő közlekedési eszközei, de még egyik szakma sem tudja felvállalni ezeknek a javítását, karbantartását. A kerékpár- szervizekben dolgozók nem értenek az elektromos kerékpárokhoz és motorokhoz, az autó- és motorszerelők pedig a régi típusú motorok karbantartását tanulták, s tanulják a mai napig.
A Leier Eco-Line Kft. többek között azért karolta fel az ismeretterjesztő előadást, mert szeretnék, ha győri diákok lennének az elsők, akik ezt az új szakmát megismerik és kitanulják, és ezzel is nagyban hozzájárulnának Győr szakmai előrelépéséhez, innovációjához.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.