Egyedülálló klímaprojekt indul Magyarországon

Egy klímabarát mezőgazdasági módszertan bevezetésével Magyarország bekapcsolódhat a nemzetközi önkéntes karbonpiac körforgásába.

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánjának – Gyuricza Csabának –  a kezdeményezésére került sor arra  a gödöllői kerekasztal beszélgetésre, amelynek eredményeképpen először valósulhat meg önkéntes piaci karbonkredit-kibocsátás és -értékesítés hazánk mezőgazdasági rendszereiből. Az 1 millió tonnás emisszió-csökkentést megvalósító mezőgazdasági mintaprojekt több száz hazai gazdaság számára jelentheti a klímabarát technológiák alkalmazásának támogatását sok éven keresztül, írja a piacesprofit.hu.

Pieter van Midwoud, a The Gold Standard Foundation mezőgazdasági és erdősítési projektekkel foglalkozó üzletfejlesztési vezetője április végén azért látogatott hazánkba, hogy az érintett magyar felek részvételével egyeztetéseket folytasson arról, hogy a „Mezőgazdasági emisszió-kibocsátás csökkentés részleges műtrágya cserével és talajművelés váltással” elnevezésű eredetileg JI módszertan alapján elindított magyar projekt bekapcsolódjon a The Gold Standard Klímatudatos Mezőgazdasági módszertanának kidolgozásába. A tárgyaláson és a projektlátogatásokon részt vett a projektvezető cég, az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft. ügyvezetője, Riba Róbert, a program szakmai alapjainak kidolgozója, Dr. Fogarassy Csaba, a gödöllői Szent István Egyetem „klímaprofesszora”, valamint Gáspár Péter, a nemzetközi karbonpiaci értékesítést végző Carbon Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.

Az áprilisi találkozó óta eltelt egyeztetéseknek köszönhetően a napokban a felek által aláírt megállapodás értelmében a magyar projektet a The Gold Standard kiemelt helyen, saját mintaprojektjeként kezeli, ugyanis ez lehet a neves karbonpiaci hitelesítő cég történetének első klímatudatos mezőgazdasági projektje.
Jelen megállapodás értelmében a felek augusztusban megkezdik a módszertan kidolgozását, s így az előzetes várakozások szerint akár már jövő év elején megkezdődhet a The Gold Standard által hitelesített karbonkreditek kibocsátása és értékesítése. Amennyiben a módszertan a tervek szerint készül el a The Gold Standard 2 évre visszamenőleg hitelesíti a projektből származó karbon krediteket, így a 2011/2012-ben indított mintaprojekt teljes emisszió csökkentési volumene bevonható a Gold Standard (GS) kreditkibocsátás és elszámolás rendszerébe.

A kreditek előértékesítése módszertan fejlesztési ütemétől függően akár már októberben megkezdődhet. Az értékesítés sikerét a Gold Standard-al közös marketing kommunikáció és a projekt egyediségéből fakadó nemzetközi publicitás garantálja.

A magyar projekt a méretét tekintve is egyedülálló, projekt szinten közel 1 millió tonna CO2e kibocsátás-megtakarítást jelent, ami a részt vevő gazdaságok számára karbonkredit formájában valós anyagi hasznot hoz, illetve így lehetőséget kínál a termelési rendszerek klímabarát, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fejlesztéseinek elindításához.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.