Egyedülálló környezetvédelmi irányítási rendszer a nyírségi vízügynél

Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló környezetvédelmi irányítási rendszert vezettek be a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon; az erről szóló tanúsítványt hétfőn kapta meg a szervezet Nyíregyházán.

Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára az ünnepségen kiemelte: a szabolcsi vízügy úttörő szerepet vállalt az ISO 14001-es szabvány bevezetésében és kipróbálásában, s remélhetőleg a többi társszervezet is követi a példát. Hozzátette: az ország 12 vízügyi igazgatósága, valamint főigazgatósága már rendelkezik az ISO 9001-es minőségirányítási rendszerrel, s fontos lenne, hogy a nyíregyházi szervezethez hasonlóan bevezessék a víz- és környezet kárelhárítási követelményeket is.

Az államtitkár szerint az ISO 14001-es tanúsítvány megszerzése az esetleges vészhelyzetek kezelését teszi hatékonnyá, árvizek és vízszennyezések esetén szabályozottan, szakszerűen avatkozhatnak be a dolgozók, akiknek a munkáját mérhetővé, számon kérhetővé is teszi a rendszer.

Bodnár Gáspár, a nyírségi vízügyi igazgatóság vezetője elmondta: a környezetközpontú irányítási rendszer bevezetése különös fontossággal bír a szervezetnél, mert a Felső-Tisza árvízi- és környezetszennyezési, valamint térségének belvízi veszélyeztetettsége rendkívül nagy. A rendszer bevezetése során átvilágították az igazgatóság környezetvédelmi tevékenységét, felmérték a követelményeknek való megfelelést, és feltérképezték az esetleges vészhelyzetek kezelési módját is.  Az igazgató hangsúlyozta: a tanúsításra a világ vezető minőségellenőrző cégének magyarországi leányvállalatát, az SGS Hungária Kft.-t kérték fel, amely az auditálás során semmilyen problémát nem tárt fel, kiválónak minősítette a szabvány alkalmazását.

Ajánlott tartalom

Csatornába öntött olaj miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Kecskeméten

Előkészítő ülésen egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.