Egykori hulladéklerakókat számolnak fel Szolnok megyében

Tizenhét tiszazugi és Szolnok-környéki település használaton kívüli szeméttelepét számolják fel uniós támogatással 2014 nyarára Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a Körös-Tisza Menti Önkormányzatok Hulladékrekultivációs Társulásának elnöke hétfőn az MTI-vel.

Molnár Bálint elmondta: a szervezet 1,8 milliárd forintot meghaladó forrást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretében a projekt kivitelezésére. A támogatás a megvalósítás bruttó árát teljes egészében fedezi – tette hozzá. Jelezte: az előkészítésre már több mint 70 millió forintot költöttek, így az időjárás függvényében már márciusban elkezdődhetnek a várhatóan 15 hónapig tartó munkálatok. Tájékoztatása szerint a környéken korábban használatba vett regionális hulladéklerakók megépülése után bezárt helyi szeméttelepek közül ezúttal 17 tiszazugi és Szolnok-környéki település létesítményét teszik rendbe. Ezzel közvetlenül mintegy 50 ezer ember lakókörnyezete válik rendezettebbé és egészségesebbé – hangsúlyozta a Körös-Tisza Menti Önkormányzatok Hulladékrekultivációs Társulásának elnöke. Molnár Bálint közölte: a program részeként a hulladéktól mentesített, felszabaduló területeken a talaj felszíni rétegét eltávolítják. Ezt követően a kialakított dombok záróréteget kapnak, és a végleges forma kialakítása után füvesítik, illetve fákkal ültetik be a hajdani szeméttelepek helyét.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.