Egymilliárd forintból épül biogáz üzem

Évi negyvenezer tonna nyersanyagot, főként trágyát feldolgozó biogáz üzemet építenek a Tolna megyei Földespusztán. A közel 1,1 milliárd forintos költséggel létesülő erőmű éves villamosenergia termelése hét gigawattóra lesz – közölte Koncz Gyula a Mil-Power Kft. ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Három éve, 2007-ben indult el a projekt, amelynek keretében idén ősszel kezdi meg működését az új erőmű Pusztahencse határában, Földespusztán. A közel 1,1 milliárd forintos költség majdnem felét pályázaton nyerték el. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 keretéből 496 millió forintos uniós támogatáshoz jutott a beruházó Mil-Power Kft.
A paksi atomerőmű által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványtól újabb 44 millió forintot nyertek el munkahelyteremtésre. Négy alkalmazott foglalkoztatását vállalták.

A beruházás főként nem foglalkoztatási, és nem energetikai szempontból fontos, derült ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gőgös Zoltán szavaiból. A beruházók, kivitelezők és a hatóságok képviselőinek részvételével tartott projektnyitón azt mondta, hogy jövő év végére akár száz ilyen biogáz erőmű működhet már Magyarországon. Ez – tette hozzá – energetikailag nem jelent óriási volument, inkább mintát ad, hogy hogyan lehet a veszélyes hulladékból környezetbarát módon energiát előállítani.
A megújuló energia termelése az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban jelentős szerepet kapott, a múlt héten 26 bioetanol és 4 biodízel üzem támogatásáról született döntés – hangsúlyozta az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország vállalta: 2020-ra 13 százalékra növeli a megújuló energia felhasználását, a jelenlegi hat százalék körüli mértékről. Hozzáfűzte, hogy az agrárium jövője miatt is nagy a jelentősége az ilyen fejlesztéseknek, mert tisztán csak mezőgazdasági tevékenységből foglalkoztatás-bővítést vidéken nem lehet megvalósítani. A mezőgazdasági termelőknek pedig azért jelenthetnek segítséget ezek az üzemek, mert egymillió tonna kukorica feldolgozását vállalják fel, ennyivel csökkentve az ország exportkényszerét.

A Mil-Power Kft. most épülő biogáz erőműve elsősorban a szomszédos Milkmen Kft. tehenészetében keletkező híg- és almos trágyát dolgozza majd fel, ahol jelenleg 1.800 szarvasmarhát tartanak. Felhasználnak még cukorcirkot, silókukoricát, a későbbiekben vágóhídi és éttermi hulladékot is. A tervek szerint évente 7 gigawattóra villamos energiát állítanak majd elő 40 ezer tonna nyersanyag felhasználásával – tájékoztatott Koncz Gyula.
Az ügyvezető hozzátette, hogy a beruházás gazdasági megtérülésére jelenthet garanciát az a nyolcéves szerződés, amelyet az áramszolgáltatóval kötöttek a megújuló energia alapú áramtermelés ösztönzésére szolgáló kötelező áramátvétel keretében.

Ajánlott tartalom

Egyiptomi vízerőműnél végez szerviztevékenységét a Ganz

Egyiptom egyik vízerőművénél, az Esna Power Plantnél végez jelentős, több szakaszból álló szerviztevékenységet a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.