Egymilliárd forintot költenének Keszthelyen költségcsökkentő beruházásokra

Több pályázati forrást is kihasználva összesen közel egymilliárd forintot fordítanának Keszthelyen energiamegtakarítást célzó beruházásokra – tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.

A környezet és energia operatív program kiírására két pályázatot nyújt be a város, intézmények épületenergetikai fejlesztésére, valamint a teljes közvilágítás korszerűsítésére. A tervek szerint a polgármesteri hivatal, az orvosi alapellátási intézmény, valamint az Életfa Óvoda két épületét korszerűsítik összesen mintegy 346 millió forintból. A beruházáshoz 294 millió forint uniós forrásra pályázik a város. A közvilágítás korszerűsítése 430 millió forintos beruházást igényel, ebből 15 százalékos, vagyis 64,5 millió forintos önrészt vállal a város. A beruházás az előzetes számítások szerint négy-öt év alatt megtérül a későbbi működtetési költségek jelentős csökkenése miatt. A keszthelyi képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a Vajda János Gimnázium is pályázzon főépületének energetikai korszerűsítésére. A 80 millió forintos, 15 százalékos önkormányzati önrészt igénylő beruházás keretében lecserélnék az összes régi nyílászárót, szigetelnék az udvar felőli homlokzatot, és felújítanák a korszerűtlen fűtési rendszert.

A városüzemeltető VÜZ Kft. szintén pályázati támogatás segítségével, ugyancsak 15 százalékos saját erővel napelemes rendszerek telepítését tervezi több önkormányzati ingatlanra. A 116 millió forintos fejlesztéssel az Egry iskola, a Fejér György Városi Könyvtár, a városi edzőterem, a központi konyha és a Csány-Szendrey ÁMK Fodor utcai épületére, az új köztemető területére és a városi strand tetőszerkezetére kerülne napkollektor, amelynek az önkormányzatra vonatkozó önrésze két-három év alatt térülne meg.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.