Egymilliárdos közvilágítás-korszerűsítés Kecskeméten

Az Európai Unió és a magyar költségvetés 840 millió forintos támogatásával 980 millió forint összegű beruházással Kecskemét közterületi lámpáinak csaknem a felét energiatakarékos fényforrásra cserélték le – közölte Nagypál Sándor (Fidesz-KDNP), Kecskemét alpolgármestere hétfőn az MTI-vel.

A beruházásért felelős alpolgármester hangsúlyozta: a 11 909 közterületi lámpából 5350 darabot cseréltek le korszerű, energiatakarékos LED-es fényforrásra, amely éves szinten 90 millió forint megtakarítást eredményezhet a városnak.

Nagypál Sándor alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a közvilágítás költségeinek csökkentésére keresett megoldást a kecskeméti önkormányzat, amikor elkészíttette a város és közigazgatási területe teljes közvilágítási hálózatának felülvizsgálatát, korszerűsítési, illetve energiahatékonysági koncepcióját.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint a tervek megvalósítására 2013. februárban nyílt lehetőség, amikor egy pályázat keretében a bekerülési költség 85 százalékát megpályázta, és meg is nyerte Kecskemét.

Nagypál Sándor fontosnak nevezte, hogy a 839 millió 800 ezer forint uniós és hazai támogatás mellett a 140 millió forint önerőt is eredményesen pályázta meg a város az önerő alapból.

A leszerelt és felhasználható fényforrásokat, amint a DÉMÁSZ engedélye megérkezik, haladéktalanul elkezdik felszerelni a közvilágítás-hálózati fejlesztésekre beérkező igények alapján – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.