Egymillió euróból bővítik a Tápiószelei Génbankot

Öt év alatt összesen 1 millió euróból bővítik ki a Tápiószelei Génbankot; a kibővített intézményben – melynek új neve Pannon Magbank lesz – a világon egyedülálló módon egyszerre őrzik majd a hazai vadon élő és mezőgazdasági haszonnövények genetikai mintáját – tájékoztatta Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) Biodiverzitás Osztályának főosztályvezető-helyettese az MTI-t csütörtökön.

A világ 13. legnagyobb nemzeti mezőgazdasági génbankjaként számon tartott Tápiószelei Génbankban eddig csak haszonnövények – mintegy 85 ezer növényváltozat – genetikai mintáját őrizték. A kibővített génbank azonban már a Pannon ökorégió – azaz a Kárpát-medence – teljes növényvilágát – az élelmiszerként felhasznált, valamint a vadon élő növényeket egyaránt – egy helyen, nemzetgazdasági szempontból a leghatékonyabban képes lesz megőrizni – derül ki a zöldtárca közleményéből.

A minisztérium közlése szerint a Pannon Magbank egyrészt biztonsági tárolóként fog szolgálni, hogy a veszélyeztetett növényfajok vadon élő populációi váratlan kár vagy környezeti katasztrófa miatt bekövetkező hirtelen pusztulás esetén se haljanak ki. Másrészt lehetőséget nyújt a genetikai változások felmérésére, a növénytársulások stabilitásának és változatosságának fenntartását célzó vizsgálatokra. Az ötéves program végére a szakemberek a hazai, őshonos vadon élő növények ötven százalékát (legalább 800 növényfaj) szeretnék begyűjteni.

A program koordinációját a mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzésében több mint ötven éves tapasztalattal bíró Tápiószelei Génbank végzi, mely jelenleg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz tartozik. A Pannon Magbankban tárolt növényi genetikai anyag, vagyis a hazai flóra magjainak gyűjtését a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete végzi botanikusok és a nemzeti parkok természetvédelemben jártas, helyi ismeretekkel rendelkező szakembereinek bevonásával.

A Pannon Magbankban a begyűjtött magmintákat szárítva, hűtve tárolják majd. A teljes biztonság érdekében minden magból őrizni fognak egy példányt a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben is, illetve lesz egy fontos harmadik sorozat is, mely az Aggteleki Nemzeti Parkban található Esztramos-hegy hajdani ércbánya-járatába kerül. Ez utóbbi természeti katasztrófa esetén is teljes biztonságot nyújt. A Pannon Magbank tápiószelei és vácrátóti gyűjteménye a nagyközönség számára is megtekinthető lesz.
A Pannon Magbank létrehozását az Európai Unió LIFE+ programja 50 százalékban finanszírozza, a fennmaradó részt a zöldtárca állja.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.