Egymillió forint a büntetés az ittas bicikliseknek

Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak az osztrák fővárosban azok, akik részegen ülnek kerékpárra. A tarifa 3600 euró, de csak annak, aki a 0,8 ezrelékes véralkoholszintet is túlteljesíti.

Bécset kerékpáron járó magyaroknak érdemes figyelni arra, hogy ne kerekezzenek a járdákon és a gyalogos övezetekben. Július óta ugyanis a sok turista miatt a város központjában, a nevezetességek környékén fokozottan ellenőrzik a bringásokat, hogy megelőzzék a gyalogos-bringás baleseteket. Az osztrák főváros budapesti képviseleti irodája által kiadott tájékoztató szerint a szorosabb ellenőrzésnek már több áldozata volt: a 127 szóbeli figyelmeztetés mellett 94 esetben helyszíni bírságot is kiosztottak, 101 feljelentés született, két kerékpárost pedig előzetes letartóztatásba helyzetek. Érdemes figyelni a szabályokra, mert a büntetések magasak: a piros lámpa és az egyirányú utca figyelmen kívül hagyását 36, illetve 35 euróval, a járdán, gyalogos övezetben vagy éjszaka kivilágítatlanul biciklizést 21 euróval büntetik. A hiányosan felszerelt kerékpárért 14 euró a pénzbírság.

 

A részeg kerékpározásért viszont már kisebb vagyont kell fizetni. Akit ittas bringázáson érnek, az akár 3600 eurós (körülbelül egymillió forintos) csekkre is számíthatnak, de csak akkor, ha a vérében a 0,8 ezreléket meghaladja az alkoholszint. Ez a véralkoholszint kalkulátor szerint azt jelenti, hogy Ausztriában még nem minősül kihágásnak, ha egy 80 kilós bringás két nagyfröccs vagy három sör után ül nyeregbe. (Két órával a fogyasztás után.) Volt olyan, akinek ez kevés volt. Ittasság miatt az elmúlt hetekben tíz biciklis ellen indítottak eljárást. A nyár végéig tartó ellenőrzéseket elsősorban biciklis rendőrök végzik. A bécsi rendőrség kerékpáros egysége jelenleg 46 kiképzett biciklis rendőrből áll.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.