Egymillió hektáros tengeri parkot létesítettek Malajziában

A borneói Tun Mustapha Park a legnagyobb védett tengeri terület és cápa menedék Malajziában, melynek hivatalos természetvédelmi oltalmáról a múlt héten döntött a maláj kormány.

A döntés, melynek több éves előkészítő folyamatában a WWF malajziai irodája is részt vett, mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából. Az új védett terület a helyi civil szervezetek és a kormányzat több, mint 10 éves előkészítő munkájának köszönhetően jöhetett létre. A tengeri park a Csendes-óceán nyugati részén, a Korall-háromszög területén helyezkedik el; csaknem egymillió hektárnyi korallzátony, mangrove erdő , tengerifű mező, aktív halászterület és több mint 50 sziget megóvását szolgálja. A halászterület napi 100 tonna halat ad a part mentén és a környékbeli szigeteken élő, mintegy 80 000 ember számára, akik a világ egyik legváltozatosabb tengeri ökoszisztémájában élnek.

“Nagyszerű érzés, hogy 13 év erőfeszítései után végre jelentős védelmet tudunk biztosítani a tengeri élet sokféleségének” mondta Dato’ Dr Dionysius Sharma, a WWF Malajzia igazgatója. “A Tun Mustapha Park globális szimbóluma annak, hogy közös célokért összefogva valódi szolgálatot tehetünk a természet és az emberiség jövője érdekében.”

A Tun Mustapha Park több mint 250 kőkorall fajjal, mintegy 360 halfajjal, a veszélyeztetettnek számító közönséges levesteknőssel, dugongokkal, valamint nagy kiterjedésű őserdőkkel, , mangrovéval és tengerifű mezőkkel büszkélkedhet, melyek több ezer ember élelmiszerellátását és megélhetését biztosítják. Az elmúlt évtizedekben azonban ez az egyedülálló ökoszisztéma kitetté vált a túlhalászat, a pusztító hatású halászati technikák  és a környezetszennyezés veszélyeinek, mely a fenntartható kezelés szükségességére hívja fel a figyelmet.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője 2013-ban egy éven keresztül személyesen is részt vett a majdani park létrehozásához kötődő munkában Borneón:  Nemcsak a páratlan élővilág és az idelátogató turisták számára jelent mérföldkövet ez a döntés, hanem elsősorban azon közösségek számára, akik megélhetésük szempontjából a tengertől függenek. Számos közösséggel dolgoztunk együtt már évekkel ezelőtt, akik számára ez a döntés a reményt jelenti! A Tun Mustapha Park nemcsak azért lesz különleges, mert Dél-Kelet Ázsia második legnagyobb összefüggő tengervédelmi területe, hanem mert a sokéves kitartó munka következtében a park zónarendszere a helyi közösségekkel közösen, az ő igényeik figyelembevételével valósult meg, így magában hordozza a terület rendeltetésének megfelelő használat betartását is!  Ez a munka, bárhol is zajlik a világban, mindannyiunk jövőjére hatással van.”

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.