Egyre gyakoribbá válhatnak a hőhullámok az Egyesült Államokban

A következő évtizedekben várhatóan egyre gyakoribbá válnak a szélsőségesen hosszú és intenzív hőhullámok az Egyesült Államokban – mutatták ki tudósok.

A Stanford Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás következtében a következő harminc évben egyre több olyan hőhullámra kell felkészülniük az amerikaiaknak, mint amely jelenleg dúl az ország keleti részén, vagy mint amely 2003-ban söpört végig Európán, áldozatok tízezreit hagyva maga után.
A Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban közétett eredmények szerint az Egyesült Államok nyugati és középső részén 2020 és 2029 között várhatóan ötször fog előfordulni olyan hőhullám, mint az 1951 és 1999 között feljegyzett leghosszabb.

A cikk szerint a 2030-as évtizedben még tovább fokozódhat a hőhullámok előfordulása: az USA nyugati felén a leghosszabb feljegyzett hőhullám előfordulási gyakorisága meghaladhatja az ötöt, az ország keleti felén pedig a hármat.
“Magam sem számítottam ilyen magas gyakoriságra a következő három évtizedben. Határozottan megleptek a számok” – kommentálta az eredményeket Noah Diffenbaugh, a tanulmány egyik szerzője.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.