Egyre inkább támogatják a zöld beruházásokat

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Alapok tőkeprogramja; a magyar vállalatok környezettudatos beruházásainak megvalósítását elősegítő tőkeprogram kapcsán meghozott végleges befektetési döntések értelmében további három új alap állhat fel – közölte a holding pénteken az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közleményben felidézték: a Nemzetgazdasági Minisztérium és az NTH által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pilléreként indult el a Zöld Alapok Tőkeprogram. A tőkeprogram keretében négy befektetési alap számára nyílik lehetőség, hogy magyarországi központú, főként közép- és nagyvállalatok környezettudatos, zöld átállást célzó fejlesztéseit és beruházásait finanszírozza. Az alapokból megvalósuló befektetések elsősorban az energiahatékonyság javítását, a magyarországi adottságokra és lehetőségekre épülő megújuló energiaforrások kiaknázását, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, ezekhez kapcsolódóan az okos infrastruktúra, a termelőkapacitás vagy az ellátásbiztonság fejlesztését célozzák. Mindezekkel hozzájárulnak a nemzetgazdasági szempontból meghatározó zöld gazdaság és fenntartható fejlődés fellendítéséhez, Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez, a zöld átálláshoz – emelte ki az NTH.

Az NTH által meghatározott szabályozói keretek értelmében mindegyik alap 50 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 30 százalékát, azaz 15 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása teszi majd ki, ezzel újabb lökést adva a piaci befektetők mozgósításának, a zöld megoldások előretörésének és a piacon bevett általános gyakorlatok érvényesülésének. A CLM Future Magántőkealapot márciusban sikeresen bejegyeztető Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. mellett három alapkezelő, a Gránit Alapkezelő Zrt., az Equilor Alapkezelő Zrt. és a Trustify Befektetési Alapkezelő Zrt. kezdheti meg az új alapok felállítását. Ezzel a jelenlegi egyről négyre bővülhet az ország olyan nagyméretű tőkealapjainak száma, amelyek a környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező európai uniós SFDR-rendeletnek megfelelnek – írták.

Az alapok sikeres bejegyeztetését követően az alapkezelők felelőssége lesz a hozamlehetőségek és kockázatok professzionális mérlegelését követően a zöld átállást célzó fejlesztésekbe és beruházásokba való befektetések szakmai előkészítése, koordinálása és végrehajtása, összhangban az előre meghatározott befektetési politikával és belső szabályzatokkal – közölték. Az alapok befektetéseinek előfeltétele független piaci tanácsadó által készített, piaci hiányosságot és piaci racionalitást igazoló szakvélemény (GAP-teszt és MEIP-teszt) megléte is – ismertette a NTH.

Ajánlott tartalom

Fábián Gergely: jövő hétfőn indul az Otthonfelújítási program

Jövő hétfőn indul az Otthonfelújítási program, amely az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.