Kalifornia máshol is figyelemreméltó energiarekordot döntött: múlt hónapban már az ott termelt összes energia több, mint kétharmadát megújuló forrásokból nyerte ki.

Egyre-másra dönti Kalifornia a napenergia-rekordokat

Kalifornia máshol is figyelemreméltó energiarekordot döntött: múlt hónapban már az ott termelt összes energia több, mint kétharmadát megújuló forrásokból nyerte ki.

Ez mindenekelőtt a hatékonyabb napelemek terjedésének köszönhető. Mint mi is írtuk, idén először volt olyan nap (a március 11-ei), amikor a napelemek először termeltek több áramot, mint a hagyományos rendszer. Kalifornia Texas után az USA második legnagyobb energiafelhasználású állama. A vízerőműveket is beleszámolva most május 13-án már az állam teljes energiatermelésének bő 80 százaléka jött megújulókból. Az elfogadott tervek szerint San Franciscóban 2054-ig, Atlantában 2035-ig kellene teljesen átállni tiszta energiaforrásokra. Chicagóban 2025-re kívánják a város összes épületét megújuló forrásokból ellátni. Bár Trump és a fontos pozíciókba helyezett klímaváltozás-szkeptikusok hatalomátvétele óta a zöld iparágnak rossz napjai vannak, a napenergia ma már olyan súlyt képvisel az amerikai energiatermelésben, hogy a hatóságoknak vészhelyzeti terveket kell készíteniük egy napfogyatkozás miatt is, ugyanis komolyan érezhető lesz az abban az időben kieső 6000 megawatt, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Megvalósulni látszik a korábbi 2030-as napenergiás célszám

Magyarországon január végéig 5720 megawattra nőtt az ipari naperőművek és háztartási napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye, így a következő évtized elejére korábban kitűzött 6000 megawattos várakozás már idén teljesülhet - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának csütörtöki bejegyzésében.