Egyre nagyobb területet borít erdő

Jelentés készült hazánk erdőállományáról – Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterület nagysága 2010-ben – derül ki a magyarországi erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.

Magyarország területének 20,7%-át, csaknem 2 millió hektárt borít erdő, ennek 56%-a van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely 27%-ra kívánja növelni az erdős területeket, írja a forespress.hu. A hazai erdőállapot változásának, illetve az erdőgazdálkodás teljesítményének vizsgálata és értékelése elengedhetetlen az erdészeti politika és stratégia kidolgozásához. Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Hazánkban akácfaállományból van a legtöbb, e fajt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfajta alkotta fenyvesek nagysága is. Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok (mint például a tölgy és a hazai nyár) javára a támogatás mértékének megváltoztatásával szorgalmazná a minisztérium. Ez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete fenyők, az erdei fenyők és az akácosok vannak. A jelentés szól a falopásokról is. 2010-ben több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára. Mindezek mellett a tájékoztató bemutatja az erdőket ért károkat és az erdőgazdálkodási feladatok (például a fakitermelés vagy az erdőfelújítások) alakulását is.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.