Egyre több kerékpáros utazik vonattal

Tavaly már több mint háromszázezer kerékpárjegyet vettek a MÁV-START utasai, kétszer annyit, mint négy évvel ezelőtt – tájékoztatott hétfőn a vasúttársaság.

A közlemény szerint a társaság kiemelt céljai között szerepel, hogy a következő években minden vonatán biztosítani tudja a kerékpárok szállítását. A fejlesztéseket szeretnék az utasok igényeihez alakítani, ezért a Magyar Kerékpárosklubbal közösen online közvélemény-kutatást végeztek a kerékpárosok vasúti utazási szokásairól, tapasztalatairól. A kérdőívet csaknem 1.400 utas töltötte ki; 58 százalékuk pozitív változást tapasztalt a vasúti utazás és a kerékpáros szolgáltatások területén az elmúlt évben. A válaszokból kiderült, hogy a vasúttal kerékpárszállítást kombináló utasok többsége jobban szereti, ha a kerékpárjával közös térben utazhat. Azok közül, akik az állomásokon, megállóhelyeken hagyják biciklijüket, 24 százalék elégedett a tárolási lehetőségekkel. A kerékpártárolók kiépítése folyamatos, ami a vasúttársaság szerint hozzájárul majd az utasok jobb kiszolgálásához. A közlemény kitér arra is, hogy a MÁV-START a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz vasúttal és kerékpárral kirándulók számára kedvezményes túrajegyet vezetett be, amivel az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért lehet a bicikliket szállítani a tavak körül.

Ajánlott tartalom

Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget - mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.