Egyre több sztrájkoló veszi fel a munkát a francia olajfinomítókban, javul az üzemanyag-ellátás

Három hétig tartó blokád után a TotalEnergies francia olajipari vállalat egyik finomítójában szerdán felvették a munkát a sztrájkolók, és bár a cég más létesítményeiben folytatódott a fizetésemelésekért meghirdetett munkabeszüntetés, a töltőállomásokon javulni kezdett az üzemanyag-ellátás.

A sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet jelentette be, hogy a TotalEnergies egyik olajfinomítójában a nyugat-franciaországi Donges-ban véget ért a tiltakozás, négy másik létesítményben viszont folytatódott. A nyolc francia olajfinomítóból öt tartozik a TotalEnergies-hez. A TotalEnergies vezetősége a kormány nyomására múlt héten megállapodott a többségi szakszervezetek képviselőivel a 7 százalékos béremelésről novembertől, valamint 3 és 6 ezer euró közötti rendkívüli bónusz kifizetéséről minden munkavállalónak. A sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet azonban – amely 10 százalékos fizetésemelést követelt, 7 százalékot az inflációra, 3 százalékot pedig a cég által az első fél évben elkönyvelt 10,6 milliárd eurós nyereség igazságosabb elosztásaként – nem írta alá a megállapodást, és a sztrájk folytatására buzdította a dolgozókat. A szakszervezet szerdán viszont ajánlatot tett “a megmozdulás befejezésére” a TotalEnergies vezetőségének, amelyet az visszautasított a CGT szerint. Az olajvállalat az AFP hírügynökségnek ezt azonban nem erősítette meg.  

Az ajánlat új munkahelyekről és beruházásokról szólt, valamint “helyi tárgyalásokról a sztrájkolók specifikus problémáiról”. A CGT arra is garanciát kért, hogy nem fogják retorziók érni a sztrájkolókat. A kormány összesítése szerint a benzinkutak 20 százalékánál van hiány legalább egyik üzemanyagból, míg az arány a hétvégén 30 százalék volt. “A helyzet egyértelműen javul” – jelentette ki Élisabeth Borne miniszterelnök.  “Tudom, hogy a helyzet még nehéz nagyon sok honfitársunk számára, de a javulás megkezdődött, és szeretném még egyszer arra kérni a sztrájkoló dolgozókat, hogy vegyék fel a munkát” – tette hozzá a nemzetgyűlésben. Az ellátás javítása érdekében a kormány továbbra is hatóságilag kötelez egyes sztrájkoló olajipari dolgozókat a munkafelvételre, arra hivatkozva, hogy a megállapodás megszületett a fizetésemelésekről. Patrick Pouyanné, a TotalEnergies elnök-vezérigazgatója, aki a sztrájk szeptember 27-i kezdete óta nem szólalt meg, kedden nyilvánosan kijelentette, hogy belefáradt azt hallgatni folyton, hogy a fizetése 52 százalékkal emelkedett egy év alatt, miközben 2017 óta állandó összegű a fizetése, és alacsonyabb, mint más európai és amerikai vállalatigazgatóknak. A kormány szerdán azt kérte tőle, hogy inkább az általa vezetett cégen belüli szociális párbeszédet oldja meg.

 

mti

Ajánlott tartalom

Madárbarát település mintaprojekt – pályázati kiírás 2024

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk, odútelepek).