Egyszerű energiatárolást mutattott be egy japán cég

Új, lakossági felhasználásra szánt akkumulátort mutatott be a Leapton Energy.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A japán Leapton Energy egy 20,48 kilowattóra kapacitású lakossági akkumulátort fejlesztett ki – számol be a PV Magazine. Az EH-A05 5,12 kilowattórától kezdődő tárolási kapacitással rendelkezik, lítiumvas-foszfát (LFP) akkumulátorokkal van ellátva. Napjainkban egyre több háztartás termeli meg otthon az energiát, ebben segítenek többek között a tetőre telepíthető napelemek. A probléma az, hogy a nappal előállított áramot általában nem használjuk el azonnal, ehelyett azt jellemzően betápláljuk a hálózatba. Az energiát utóbb aztán vissza kell venni a hálózatból, az oda- és visszatöltés pedig nemcsak megterheli a rendszert, hanem még plusz költségekkel is járhat. Egy otthoni akkumulátor azonban sokkal kényelmesebbé teheti a napelemek, illetve az azoktól származó áram felhasználását. A kobei székhelyű Leapton Energy új, lakossági alkalmazásokra szánt energiatároló rendszere éppen ebben jelenthet segítséget. Az LFP akkumulátorokkal ellátott EH-A05 5,12 kilowattóra kapacitású rendelkezik, csomagtól függően egy, két, három vagy négy akkumulátort tartalmaz, amelyek akár 20,48 kilowattórát is képesek tárolni. „Kompatibilis a mainstream energiatároló inverterek 80 százalékával” – közölte a vállalat. A termék egyszerű plug-and-play telepítési módszerének köszönhetően a felhasználók már egy órán belül maguk is beüzemelhetik a tárolót.

Mind a négy modul 875 milliméter széles és 195 milliméter mély. Az 5,12 kilowattórás rendszer 560 milliméter magas és 70 kilogramm tömegű, míg a 10,24 kilowattórás 840 milliméteres és 125 kilogrammos. A 15,36 kilowattórás változat 1120 milliméter magas és 180 kilogrammos, a 20,48 kilowattórás verzió pedig 1400 milliméter magas és 235 kilogramm tömegű. „Az EH-A05 akkumulátorkezelő intelligens vezérlőrendszerrel és a töltési és kisütési adatokról való valós idejű visszajelzéssel van felszerelve” – olvasható a cég közleményében. Az intelligens otthonirányítási rendszer applikációja lehetővé teszi a fogyasztás állandó felügyeletét.

A Leapton Energy szerint valamennyi rendszer élettartama legalább 6000 ciklus. Az akkumulátorok működési hőmérséklete -20 és 50 Celsius-fok között mozog, és 5 és 95 százalék közötti páratartalmat tudnak kezelni. A vállalat 12 év garanciát is vállal a termékekre.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.