Egyszerű és olcsó módja a napelemes energiatárolásnak elérkezett

A magyar kormány bejelentette az új napelemes rendszerekre átmenetileg bevezetett betáplálási stopot, ami súlyosan érintette a piacot. Ebben az időszakban csak szigetüzemű napelemeket lehet üzembe helyezni, és a Lidl sajátmárkás, Parkside hordozható energiaállomása lehet alternatív megoldás a költséges otthoni napelem-kompatibilis tárolók helyett, melynek ár-érték aránya nagyon jó.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar kormány 2022 októberében jelentette be, hogy átmenetileg betáplálási stopot vezet be az új napelemes rendszerekre. Ez súlyosan érintett a piacot, csatlakozás nélkül ugyanis most nem lehet napelemet telepíteni, az egyéb megoldások pedig körülményesek lehetnek. A tilalmat legkésőbb 2024 végén vezethetik ki, igaz, egyes területeken már idén nyár végén ismét adhatnak engedélyeket. A mostani körülmények között csak szigetüzemű napelemeket szabad üzembe helyezni: az ilyen rendszerek nem táplálhatnak be a hálózatba, a megtermelt energiát vagy helyben, azonnal hasznosítani kell, vagy el kell raktározni erre alkalmas akkumulátorba. Mivel az otthoni napelem-kompatibilis tárolók sokszor rendkívül költségesek, sokan próbálnak alternatív megoldást találni. Az úTRAVELók nevű magyar YouToube-csatornán a közelmúltban a Lidl sajátmárkás, Parkside hordozható energiaállomását tesztelték – számol be a Pénzcentrum. Az eszköz lényegében egy óriási, belépő kategóriás hordozható akkumulátor, amelyet akár egy napelemes rendszerből is fel lehet tölteni.

A készülékhez három USB-csatlakozó és egy 230 voltos aljzat is tartozik, a termék legfőképpen kempingezésnél, lakóautókban lehet praktikus, de akár azok is nagy hasznát vehetik, akik a napelemükből akarnák feltölteni, és később elhasználni a rendszer által megtermelt energiát. Az állomás szerszámgépeket is könnyedén elműködtethet: az eszközt a tesztben egy 200 wattos reflektorral próbálták ki, az energiaállomás 100 százalékos töltésről végül 78 percen át tudta üzemeltetni az erős lámpát. Maga az állomás 60 ezer forintba kerül, és garancia is jár mellé.

Akit érdekel a termék, annak mindenképp érdemes megnéznie az úTRAVELók videóját, amelyben további részletek is elhangzanak – maga a videó nagyjából 35 perc hosszú. A tároló ár-érték arányban nagyon jó választás lehet, és komoly előnye, hogy beszerzéséhez elég felkeresni valamelyik Lidlt – már ha az adott üzletben éppen van elérhető darab.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.