Egyszerű fejlesztéssel javulhat a napelemek teljesítménye

Az ausztrál kutatók által kidolgozott algoritmus képes automatikusan diagnosztizálni a napelemek problémáit.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) és a Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) kutatói olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek képesek a napelemek teljesítményének alulteljesítésével kapcsolatos leggyakoribb problémákat, például a vezetékezési hibákat, a degradációt és az árnyékolást automatikusan megállapítani – számol be a PV Magazine. Fiacre Rougieux, az UNSW munkatársa szerint a technológia forradalmasíthatja a fotovoltaikus rendszerek hibadiagnózisát. „Az inverter és a maximális teljesítménypont adatok ötpercenkénti elemzésével ez az algoritmus pontosan diagnosztizálja az alulteljesítő problémákat, lehetővé téve a korai beavatkozást és az energiatermelés maximalizálását” – mondta a szakember. Mint hozzátette, érzékelőket és különböző analitikai megközelítéseket használtak, hogy kétlépcsős technikát dolgozzanak ki. A becslések alapján a napelemek alulteljesítése világszerte 4,6 milliárd dollárnyi megelőzhető veszteséget okoz. „Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy ez a diagnózis teljesen technológia-független, és bármilyen inverterrel és maximális teljesítménypontkövető márkával működőképes” – mondta Rougieux.

A csapat egy részletesebb algoritmust is kifejlesztett, amely mind az egyenáramú, mind a váltakozó áramú adatokat felhasználja, és amely az eszköztulajdonosok számára több használható betekintést nyújthat. Ezen rendszerben gépi tanulást is felhasználnak. A technológiát mostanra már teljes mértékben integrálták egy kereskedelmi termelési platformba, amelyet a projekt ipari partnere, a Global Sustainable Energy Solutions használ több mint 100 megawattos napelemes rendszere felügyeletére.

„Azáltal, hogy az ilyen technológiák jelentősen csökkentik a megelőzhető veszteségeket, amelyek globálisan milliárdos nagyságrendűek, jelentős költségmegtakarítást biztosítanak a fotovoltaikus rendszerek tulajdonosai számára” – mondta Ibrahim Ibrahim, a UTS munkatársa. A kutatócsoport most az algoritmus továbbfejlesztésén dolgozik, hogy az a problémák szélesebb körét, például az árnyékolást, a szennyeződést és a részletes hálózatoldali hibákat is képes legyen diagnosztizálni.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.