Egyszerűbb lesz erkélynapelemet telepíteni, hazánkban még erre várni kell

Az erkélynapelemek nagy előnye, hogy hamar telepíthetőek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Német Szövetségi Hálózati Ügynökség (BNetzA) a közelmúltban bejelentette, hogy 2024. április 1-jei hatállyal egyszerűsíti az erkélyes napelemes rendszerek regisztrációját a bürokrácia felszámolása és az energiaátállás felgyorsítása érdekében – számol be a Renewables Now. A döntés komoly fellendülést hozhat az eleve meglehetősen élénk piacon. Az erkélynapelemek olyan kisteljesítményű, jellemzően egy-egy háztartási berendezés energiaellátására alkalmas eszközök, amelyek olcsón beszerezhetőek, és pofonegyszerűen, szakértői segítség nélkül telepíthetőek. Bár ezen napelemek egyes országokban, így Németországban vagy a szomszédos Ausztriában már igen népszerűek, használatukat Magyarországon egyelőre nem engedélyezték. Igaz, a jelek arra utalnak, hogy ez rövidesen megváltozhat.

Németországban az elmúlt időszakban felmerült, hogy tovább kellene egyszerűsíteni az erkélynapelemek használatát, most pedig meg is született a döntés. „Az embereknek a lehető legegyszerűbben kell részt venniük az energiaátállásban. Az erkélynapelemes rendszerek mostantól gyorsan és bürokrácia nélkül regisztrálhatók” – nyilatkozta Klaus Müller, a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke.

Az egyszerűsített eljárás keretében az üzemeltetőknek a korábbi 20 helyett csak öt adatot kell beírniuk a piaci törzsadat-nyilvántartásba az erkélyes napelemes rendszerükről. A német parlament jelenleg egy, a napenergia elterjedésének felgyorsítását célzó törvénycsomagról is tárgyal. A csomag várhatóan tovább könnyíti az erkélynapelemes berendezések telepítését. Ha az intézkedéseket elfogadják, az ilyen típusú rendszereket már nem kell majd bejelenteni a hálózatüzemeltetőnek, a regisztrációkor a szükséges információkat automatikusan elküldik az illetékeseknek. A BNetzA adatai alapján 2023-ban mintegy 1,6 millió új villamosenergia-termelő rendszert regisztráltak Németországban. Ezek közül 300 ezer volt erkélynapelem.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.