Egyszerűen juthat napelemes ingyen pénzhez, 5 millió forint!

A Napenergia Plusz Program keretében maximum 5 millió forintra pályázhat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hazai vállalkozások február 5-ig nyújthatták be kérelmeiket az ipari energiatárolók telepítését 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző programra. Az első adatok szerint a határidőig 116 pályázat érkezett be összesen közel 115 milliárd forint igénnyel – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden. A közlemény szerint a legkésőbb 2026 április végéig kiépülő új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás. A tárca kiemelte azt is, hogy a párhuzamosan futó lakossági Napenergia Plusz Programban már benyújtották az első támogatási kérelmeket. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyformán élen járjon a zöldenergia tárolásában – hangsúlyozták a közleményben.

Az Energiaügyi Minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel ösztönzi az energiatárolási piac bővülését. A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését. A tárca ismertette: az élénk érdeklődést kiváltó vállalati programban ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni. A hétfői határidőig beérkezett pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki.

A program elsősorban a villamos energia rendszerszintű szabályozásában résztvevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható rendszerhasználati és csatlakozási díjkedvezmények is megkönnyítik a hazai cégek tárolói fejlesztéseit. Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit – hangsúlyozta a minisztérium. A közleményben emlékeztettek, hogy a kormány összesen 137 milliárd forinttal segíti a magyar családok és vállalkozások zöldenergia hasznosítását fokozó beruházásait. A lakosságnak szóló Napenergia Plusz Programban február 5-étől küldik ki az értesítéseket az előregisztrációs kérelmek jóváhagyásáról, szükség esetén a hiánypótlásról. Kedd délig több mint 2600 pályázat esetében kezdte meg a kivitelező a vállalkozási mintaszerződések kitöltését. A rendszerbe már feltöltötték az első támogatási kérelmeket is. A sikeresen pályázó magyar családok ingatlanonként akár 5 millió forintot kaphatnak modern napelemes rendszerek telepítéséhez, a zöldenergia saját célú termeléséhez, későbbi felhasználásra eltárolásához – emelte ki az Energiaügyi Minisztérium.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.