Egyszerűen összeszerelhető naperőművet használtak a párizsi olimpián

Az úszó naperőmű egyszerűen kitelepíthető és összeszerelhető.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Szajna partján horgonyzó ideiglenes fotovoltaikus létesítmény jelenleg a világ legnagyobb úszó, mobil naperőműve – számol be a PV Magazine. A létesítményt az EDF ENR energiacég kifejezetten az olimpiai játékok idejére adta ki egy leányvállalatának, a rendszer segít zöld áramot szolgáltatni az olimpiai és paralimpiai téren. Ez a sportolók falujának központi és ünnepi helyszíne, ahol a versenyzők és az újságírók gyülekeznek, de itt találhatók az üzletek és a sportolók élő képeit kivetítő óriásképernyők is. Az ideiglenes naperőmű nem táplálja be az áramot a hálózatba, így a rendszer az áramtermelés valós idejű alkalmazkodását igényli a helyszín fogyasztásához. A 470 négyzetméteren elterülő, 78 kilowattpeak kapacitású – ez a falu 94 lakásának fogyasztását jelenti – létesítmény legfőbb előnye, hogy nagyon könnyen fel- és leszerelhető. A pontonon történő telepítéshez mindössze annyi a teendő, hogy kinyissák az egységnek otthont adó konténer ajtaját, kihúzzák az előre bekábelezett napelemes szárnyakat, összekössék azokat, és az egészet bedugják a konténerbe. Ott található az inverter, a védelmi rendszerek és az összes elektromos alkatrész, a naperőmű kevesebb mint 24 óra alatt működőképes lesz „Ez az első alkalom a világon, amikor fotovoltaikus erőművet hajóztatunk. Még akkor is, ha csak 900 méter volt a távolság a létesítmény kirakodásának és összeszerelésének helye között” – mondta Franck Chauveau, az EDF Île-de-France-i nagyprojekt-fejlesztési igazgatója.

A teljesítményen túlmenően ez a fajta, folyamatában innovatív szerkezet előnyös alternatívát jelent a generátorok használatával szemben az olyan rendezvények és alkalmazások áramellátására, mint az olimpiai játékok, vásárok vagy fesztiválok, vagy akár a közhálózathoz nem csatlakozó elszigetelt helyszínek. A Voies Navigables de France (VNF), a francia hajózási hatóság, amely az ország belvízi útjainak nagy részének kezeléséért felelős, már érdeklődik a megoldás iránt, különösen a folyók partjainál lévő építkezések megvalósítása kapcsán.

 

 

Kép: EDF ENR

Ajánlott tartalom

Kiderült mennyit termel 31 év után a napelemes rendszer!

Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerének tesztjei kimutatták, hogy a napelemmodulok 31 év után is a kezdeti teljesítményük átlagosan 79,5%-át képesek biztosítani, ami meghaladja a gyártók által ígért értékeket.