Egyszerűen telepíthetünk napelemet az erkélyünkre egy új fejlesztéssel

Egyszerűen telepíthető napelemet mutatott be a kínai Sunman cég.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A kínai Sunman új, keret nélküli erkélynapelemet mutatott be, amely bármiféle rögzítőszerkezet nélkül felszerelhető – számol be a PV Magazine. Az új termék teljesítménye 200 watt, teljesítmény-átalakítási hatásfoka pedig 16,2 százalék. A Sunman kínai napelemmodul-gyártó új, üveg és keret nélküli, monokristályos PERC napelemmoduljait egyelőre csak néhány országban dobta piacra. „Jelenleg nagy keresletet tapasztalunk ezek iránt a modulok iránt Kínában, Németországban és Franciaországban” – mondta Julia Xie, a vállalat üzletvezetője. „Olaszországban és más európai piacokon is értékesítjük őket” – tette hozzá. Az erkélynapelemek olyan kis teljesítményű eszközök, amelyek szakértői segítség nélkül is könnyen telepíthetőek, és képesek egy-egy háztartási gépet árammal ellátni. Bár sok országban igen népszerűek az ilyen termékek, használatuk hazánkban egyelőre nem engedélyezett. Az új modulok nejlon kábelkötegelőkön keresztül rögzíthetők az erkélyre, nincs is szükség semmilyen rögzítőszerkezetre. Az SMF200F-8X09DB-e jelű termék teljesítmény-átalakítási hatásfoka 16,2 százalék, teljesítménye pedig 200 watt. Nyitott áramköri feszültsége 24,7 volt, rövidzárlati árama pedig 8,98 amper. Mérete 1405-ször 875-ször 2 milliméter, tömege pedig 2,9 kilogramm.

A készülék 72 félbevágott monokristályos cellára, fekete hátlapra és IP 68-as védettségű csatlakozódobozra épül. Az üvegmentes panel olyan fotovoltaikus rendszerekben használható, amelyek maximális feszültsége 1500 volt, üzemi hőmérséklete -40 és plusz 85 Celsius-fok között van, a teljesítmény-hőmérsékleti együtthatója pedig -0,34 százalék Celsius-fokonként.

Az új erkélynapelem, amelyhez 25 év lineáris teljesítménygarancia és 5 év termékgarancia jár, egy szabadalmaztatott kompozit anyag használatán alapuló eljárással készül, amely a gyártó szerint csökkenti a fényvisszaverődést és új szerelési lehetőségeket nyit meg. A 25 év utáni végteljesítmény garantáltan nem kevesebb, mint a névleges kimeneti teljesítmény 84,8 százaléka. „Jelenleg tárgyalásokat folytatunk a mikroinverter-gyártókkal, hogy a modulokat teljesítményelektronikát is tartalmazó csomagban kínáljuk” – nyilatkozta Xie.

 

Kép: pv-magazine.com

Ajánlott tartalom

Közel 7000 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).