A holland Atelier GRAS és a Stuurlui Stedenbouw építészei újraértelmezték a kiskerttulajdonos fogalmát, így ma már a jelek szerint még egy zsebkendőnyi telekre sincs szükségünk ahhoz, hogy virágzó hobbikertészetet létesítsünk.

Ehető ház, avagy zöldségbe borult falak

A holland Atelier GRAS és a Stuurlui Stedenbouw építészei újraértelmezték a kiskerttulajdonos fogalmát, így ma már a jelek szerint még egy zsebkendőnyi telekre sincs szükségünk ahhoz, hogy virágzó hobbikertészetet létesítsünk.

Az általuk tervezett, könnyen szét- és összeszerelhető házikó falait ültetőközeggel teli zsákok töltik ki, amelyekben salátától a paradicsomig számos ínyencfalat megtermelhető.
Az Eathouse (az evés és a ház szó összevonásából) névre keresztelt épület funkciójának betöltése után nagyobb nehézségek nélkül megszüntethető vagy új helyre költöztethető. A tervezők célja e projekttel a városi kertészkedés népszerűsítése volt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ébreszd fel a talajt: természetes megoldások a jobb termékenységért

A talaj mikrobái, a humuszréteg és a megfelelő tápanyag-háztartás együttesen határozzák meg, hogy talajod mennyire képes “felébredni”, azaz mennyire lesz életteli és termékeny. Az elmúlt évtizedekben a fenntartható mezőgazdaság iránti igény növekedésével egyre nagyobb reflektorfénybe kerülnek azok a természetes megoldások, amelyek nemcsak a hozamot, de a talaj hosszú távú egészségét is szolgálják.