Éhezést okozhat az európai zöld üzemanyag?

Egyre nő az élelmiszerhiány az afrikai közösségek körében, csak azért, hogy Európa meg tudjon tankolni -legalábbis ezt fejtegeti a Föld Barátai környezetvédelmi szervezet.

A Föld Barátai nemzetközi szervezet 11 afrikai országot vizsgáló új kutatására hivatkozva a Magyar Természetvédők Szövetsége arra a megállapításra jutott, miszerint nagy mértékben növelik Afrikában az energiaültetvények területét az európai bioüzemanyag-igények kielégítése érdekében, és így csökken az élelmiszertermelés. Ami aggodalomra ad okot. További és még több termőföld felvásárlásra lesz szükség az bioüzemanyag előállítására, ha az Európai Unió tel akarja érni azon célkitűzését, miszerint 2020-ra a közlekedési üzemanyagok 10 százalékát megújuló energiaforrásokból szeretné előállítani – vélik az Afrika: aki kapja, marja című tanulmány készítői. A bioüzemanyagok gyártását és kereskedelmét rendszeresen kritizálják környezetvédelmi szervezetek, mert nem segíti elő a belsőégésű motorral hajtott közlekedési eszközök cseréjét alig vagy egyáltalán nem szennyező járművekre.

Ajánlott tartalom

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft. hétfőn az MTI-vel.