Az EIT Summit 2024 díjazottai Brüsszelben: Európa legnagyobb innovációs hálózata

Február 20-án, Brüsszelben rendezték meg az EIT Summitot, ahol négy kategóriában díjakat is átadtak.

Február 20-án, Brüsszelben rendezték meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), Európa legnagyobb innovációs hálózata által szervezett EIT Summit 2024-et, ahol az EIT Awards győzteseit is bemutatták. A döntőbe kilencen jutottak be a február 14-i elődöntőt követően.

Az EIT Awards célja, hogy rávilágítson az európai diákok, feltalálók és vállalkozók tehetségére. A versenyen bemutatott innovációik mindegyike az éghajlat, az energia, a digitalizáció, az élelmiszerügy, az egészségügy, a gyártás, a városi mobilitás és a nyersanyagok területén jelentkező konkrét globális kihívások kezelésére irányul. A pályázaton három kategóriában lehet nevezni, az elismeréseket február 20-án, a brüsszeli EEG-ben megrendezett EIT Summit találkozón ismertették. Az első helyezés minden kategóriában 50, a második 20, a harmadik pedig 10 ezer eurós pénzjutalommal jár.

A közönség az idei kilenc döntős közül immár egy negyedik, közönségdíjas kategóriában a saját kedvenc innovátorát is megválaszthatta, ez az EIT Public Award kategória. 

Három kategória

Az EIT Changemaker Award az EIT Közösség oktatási programjainak legjobb példaképet és vezetőjét ismeri el, a győztes tevékenysége és eredményei jelentős társadalmi hatást képesek kiváltani. A kategóriában három jelölt versenyzett.

A spanyol Alba Fornst az EIT InnoEnergy jelölte, a szakértő egy olyan éghajlatfinanszírozási hatásbefektetési platformot hozott létre, amely megkönnyíti a megújuló energiaprojektekbe való befektetést és a potenciális megtérülést. A francia Axel Rimbaud az EIT Urban Mobilitytől érkezett, jelölését az általa vezetett chilei közlekedésbiztonsági civil szervezet munkájáért kapta, amelynek célja a közúti balesetekben meghalt vagy súlyosan megsérült emberek számának nullára csökkentése. A kategóriában versenyez továbbá az egyiptomi-finn Mohamed Elamir, akit az EIT RawMaterials jelölt vállalatának cellulózalapú biohabjaiért, amelyek a műanyag habok fenntartható alternatívájaként szolgálnak.

Az The EIT Innovation Team Award azt a kutatókból, egyetemi oktatókból és vállalkozókból álló innovációs csapatot díjazza, amely a legjobb egyedi, a maga területén magas hozzáadott értékkel és áttörési potenciállal rendelkező terméket, szolgáltatást vagy eljárást fejlesztette ki. Itt szintén három jelölt volt versenyben.

A svédországi Altris AB-t az EIT InnoEnergy jelölte, a csoport könnyű elektromos járművekhez és energiatároló rendszerekhez ideális nátrium-ion akkumulátorokat fejleszt. Az írországi Biosimulytics az EIT Digital révén indulhatott kvantumfizika-alapú, AI/ML-alapú gyógyszertechnológiai platformjával, amely javítja a gyógyszerfejlesztés sebességét, méretét, újszerűségét és sikerességi arányát. A németországi HIQ-CARB-ot az EIT RawMaterials jelöltr bioalapú és alacsony szén-dioxid-kibocsátású nanoanyagaiért, amelyek javíthatják az akkumulátorral működő eszközök biztonságát és hosszú élettartamát.

Végezetül az EIT Venture Award kategória azt a vállalatot ismeri el, amely a legnagyobb potenciállal rendelkezik arra, hogy jelentős hatást gyakoroljon a polgárokra, az egyes piacokra, az innovációs ökoszisztémákra és a gazdaság egészére, és jelentős társadalmi kihívásokat kezeljen. A többi kategóriához hasonlóan itt is három döntős maradt.

A portugáliai Enline Digital Twin Monitoring az EIT InnoEnergy által jelölt, lehetővé teszi a hibák és kritikus események előrejelzését, az energiaeszközök optimalizálását, és végső soron az energiainfrastruktúra általános hatékonyságának és megbízhatóságának javítását.

A franciaországi inHeart, amelyet az EIT Health támogatott, a cég az emberi szív digitális ikerrendszerét alkotta meg, amely a műtét előtt azonosítja a beavatkozási célpontokat, és javítja a precíziós orvoslást a kardiológiában. A szlovéniai ReCatalyst, amelyet az EIT RawMaterials jelölt a Proton Exchange Membrane Fuel Cells (PEMFC) nevű termékükért. Ez segíthet az energia- és a közlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítésében.

Az elődöntőbe egy magyar versenyző, Bekecs Mátyás is eljutott, ám ő a döntőbe nem került be. A szakembert az EIT Food jelölte EIT Changemaker Award kategóriában. Bekecs Mátyás egy olyan közösséget alakított ki, amely elkötelezett a regeneratív mezőgazdaság magyarországi előmozdítása mellett. Egy 3 éves tanácsadói programban emellett a regeneratív mezőgazdaság elméletét kívánja a magyar viszonyokhoz igazítani.

Íme a győztesek

A Changemaker Award kategóriában végül Mohamed Elamir nyert, aki beszédében kiemelte: a díj nemcsak számára, hanem csapatának, a Woamynak is rendkívül fontos. „Ez egyértelműen megadja majd a lökést, hogy elérjük azt a változást, amelyet szeretnénk elérni a termékkel” – mondta. Elamirék célja, hogy forradalmasítsák a piacot, teljesen kiszorítva onnan a műanyagot biológiai lebomló termékek segítségével.

Az Innovation Team Award 2024-ben az Altrisé lett, a csapat nevében Christer Bergquist vette át az elismerést. „Találmányunk lehetővé teszi a nátriumion-akkumulátorok bevezetését a tömegpiacokra. Lényegében a hagyományos lítium-ion akkumulátoroknál biztonságosabb, fenntarthatóbb akkumulátort tudunk biztosítani a végfelhasználóknak” – nyilatkozta.

A kategóriák győztesei. Forrás: eit.europa.eu

A Venture Award győztese az Enline lett, Manuel Lemos, a cég vezérigazgatója és alapítója külön köszönetét fejezte ki az EIT InnoEnergy kitartó bizalmáért. Az Enline 2018-ban mutatta be az algoritmus és a technológia magjának tervét a szervezetnek, 2019-ben pedig a támogatásnak köszönhetően megkezdődhetett a projekt érdemi része.

A közönségszavazáson a HiQ-CARB csapata győzött. Mint Dr. Andreas Bittner projektkoordinátor kiemelte, a csoport olyan zöldebb nanoanyagokra fókuszál, amelyek növelhetik az akkumulátorok teljesítményét, az egész európai iparban fokozva az ellenállóságot. A kínai vetélytársakhoz képest a HiQ-CARB 90 százalékkal képes mérsékelni a kibocsátást.

„Szeretném kifejezni legmelegebb gratulációmat minden nyertesnek és jelöltnek. Miközben ezeket az eredményeket ünnepeljük, ismerjük el az ETI központi szerepét az európai innováció előmozdításában az EU politikai prioritásaival összhangban. Ez egy szebb jövő, valamint virágzóbb gazdaságok és összetartóbb társadalmak megteremtésének útját kövezeti ki” – mondta a díjátadón Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke.

 

 

Borítókép forrása: eit.europa.eu

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.