Éjjel-nappal hívható parlagfűvonal Miskolcon

Miskolc – bár szerencsésebb helyzetben van az ország némely részéhez képest az allergén növények tekintetében földrajzi fekvése és a lakosság hozzáállása miatt – harcot indított a parlagfű ellen, július 1-től ugyanis ismét él az úgynevezett parlagfűvonal, amelyen bejelentést tehet bárki, ha allergén növény által fertőzött területet észlel.

A miskolci parlagfűvonalon nem automata rendszer fogadja a hívásokat, hanem egy munkatárs, aki felveszi az adatokat, információkat és értesíti a szakembereket. Névtelen bejelentőt nem várnak, azt szeretnék, ha megfelelő lenne a kontroll, vagyis visszahívják majd a telefonálót, hogy megtörtént-e a parlagfűirtás, lekaszálták-e az általa bejelentett gyomos területet – mondta el Orosz Lajos alpolgármester egy keddi sajtótájékoztatón.
Ha a fertőzöttnek vélt telek valóban parlagfűvel szennyezett, elrendelhetik a kényszerkaszálását, ennek során a költségek megtérítésén túl növényvédelmi bírság kiszabására is számíthat a tulajdonos.

Az elmúlt hetek időjárása – elsősorban a sok eső – kedvezett a növény vegetációjának, gyorsan fejlődik és várhatóan nem lesz elég a szokásos évi kétszeri kaszálás – hívta fel a figyelmet Kertész Béla, a Városgazda Kht. műszaki vezetője. Emlékeztetett arra, hogy június 30. fontos határidő a parlagfű-mentesítésben: ezt követően mulasztás esetén már elrendelhető a kényszerkaszálás.
Miskolcon jelenleg 1100 négyzetméternyi terült fertőzött a parlagfű által, ez évről-évre csökken. A borsodi megyeszékhely ugyanis amellett, hogy kedvező a földrajzi elhelyezkedése – a Bükk lábánál fekszik -, sokat tesz az irtásért, kaszálásért és a lakosok is pozitívan állnak a problémához.
Miskolc önkormányzata a belterületi ingatlanok tekintetében segítheti a parlagfű elleni küzdelmet, a külterületi részek esetében a jogkör gyakorlója a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal.

Ajánlott tartalom

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

Az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít, ennek felét saját forrásból finanszírozza, másik felét pedig az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz programból (RRF) származó támogatásból, amelyet a magyar kormány előfinanszíroz - jelentette be az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.