EKF – Ökológiai Kulturális Hetet rendeznek augusztusban

Kulturális és művészeti eszközökkel mutatja be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit a Balatorium címmel megrendezendő Ökológiai Kulturális Hét augusztus 19. és 27. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat részeként – tájékoztatták a szervezők az MTI-t kedden.

Mint felidézik, az EKF rendezvénysorozat kiemelt ökológiai-művészeti-kulturális projektje a PAD Alapítvány koncepciója alapján és szervezésében jön létre, a szervezők a lehető legtöbb megközelítésben, zenén, beszélgetéseken, workshopokon, lassú tájbejárásokon, művészeti aktivitásokon és gasztronómiai programokon keresztül mutatják meg a Balaton sérülékenységét. A programok Örvényesen, Tihanyban, a Balaton Limnológiai Kutató Intézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művésztelepén, valamint Salföldön, a Bánya Teraszon lesznek. Az Ökológiai Kulturális Hét augusztus 19-én, szombaton a Balatorium Menüvel, egy ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik: a vendéglátóhelyek olyan étel- és italkóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait a konyhai alapanyagoktól kezdve a tóban lezajló folyamatokon keresztül az élelmiszerellátási láncok környezeti kérdéséig.

Ugyancsak augusztus 19-én, szombaton 15 órától tartják a Salföldi Bányában a Balaton Hangjai lemezbemutató koncertjét Deva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi részvételével. A Balatorium projekt keretében megvalósuló anyagra a Balaton hangmintáit felhasználva 12 hazai előadó írt számokat, a koncertek előtt pedig az érdeklődők beszélgethetnek ökológusokkal, valamint részt vehetnek egy lassú tájbejáráson is. Augusztus 25-én, pénteken nyílt napot tart Tihanyban az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, ahol a látogatók betekinthetnek a napi munkafolyamatokba, bejárhatják a laboratóriumokat és a műemlék épületegyüttest, valamint megismerhetik a tó őshonos és invazív fajait is – áll a közleményben. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szintén augusztus 25-én tart nyílt napot a tihanyi művésztelepen. A kortárs képzőművészeti program célja, hogy a látogatók megismerhessék a tihanyi belső tó partján található Somogyi József művésztelep történetét és hétköznapjait, valamint betekinthessenek az egyetem hallgatóinak alkotói folyamataiba. A két tihanyi helyszín össze is kapcsolódik, vezetett sétát tartanak a Limnológiai Kutató Intézetből, a Balaton partjáról a Művésztelepig.

Augusztus 26-án és 27-én, szombaton és vasárnap az örvényesi szabadstrandon számos programmal készülnek a szervezők, az érdeklődők beszélgetéseken, workshopokon és gyermekprogramokon ismerkedhetnek meg a tó ökológiai kihívásaival, nádból és más természetes anyagokból készült vízi járművekkel is hajózhatnak, valamint az erre a hétvégére kialakított “megfigyelőállomáson” szakértőkkel és művészekkel beszélgethetnek ökológiai kérdésekről. A parton sétákra és a környéken található Balatonbarát kert projekt mintaveteményes bejárására invitálják a résztvevőket, valamint ellátogat a strandra a MOME is, ahol a vendégek megtudhatják, hogy az egyetemisták miként ötvözték az ökológiai folyamatokat a dizájnnal installációk és adatvizualizációk formájában, és milyen edukációs tananyagot fejlesztettek középiskolai hallgatóknak a Bakony-Balaton Környezetvédelem Oktatóközponttal közösen.

Ajánlott tartalom

Újabb kiválóságok és zöldipari innovációk a Környezet Védelméért díjak átadásán

Különleges helyszínen, a Duna vizén ringatózó Európa Hajón került sor – több mint 200 vendég jelenlétében - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 23. Országos Találkozójára és a Környezet Védelméért Díjátadó Gálájára.