Eladják a felesleges energiát Mórahalmon

A mórahalmi önkormányzat és közintézményei fogyasztásának kilencven százalékát fedezi a város határában felállított napelemes kiserőmű.

Több mint egy hektárt foglal el az 1800 darab napelemből álló napelemfarm Mórahalom határában. A területet mozgásérzékelő figyeli, amely egy arra tévedő kóbor kutyára vagy fácánra is jelez. A napelemes kiserőmű tavaly év vége óta termel áramot. A 376 millió forintos beruházást 257 millió forinttal támogatta az Európai Unió. A napelem olyan eszköz, amely az elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítja.

– Mórahalmon az elmúlt 30 év átlaga alapján egy évben 2102 órán át süt a nap. A fogyasztáson felül a megtermelt energiát értékesítjük: eladjuk és betápláljuk az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó elektromos hálózatába – magyarázta Pásztor József, a város energetikusa.

A napelemfarm 90 százalékban fedezi a mórahalmi önkormányzat, illetve közintézményei áramfogyasztását. Ezzel évi 8-9 millió forintot spórol a város. A több százmilliós beruházás önereje így az előzetes számítások szerint néhány éven belül megtérül. A világon öt helyen gyártanak napelempaneleket nagy mennyiségben: az amerikai Szilícium-völgyben – nagyrészt saját felhasználásra –, Kínában, Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában. A mórahalmiak napelemeit Dél-Koreában gyártották.

forrás: delmagyar.hu

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.