Eladják a felesleges energiát Mórahalmon

A mórahalmi önkormányzat és közintézményei fogyasztásának kilencven százalékát fedezi a város határában felállított napelemes kiserőmű.

Több mint egy hektárt foglal el az 1800 darab napelemből álló napelemfarm Mórahalom határában. A területet mozgásérzékelő figyeli, amely egy arra tévedő kóbor kutyára vagy fácánra is jelez. A napelemes kiserőmű tavaly év vége óta termel áramot. A 376 millió forintos beruházást 257 millió forinttal támogatta az Európai Unió. A napelem olyan eszköz, amely az elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítja.

– Mórahalmon az elmúlt 30 év átlaga alapján egy évben 2102 órán át süt a nap. A fogyasztáson felül a megtermelt energiát értékesítjük: eladjuk és betápláljuk az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó elektromos hálózatába – magyarázta Pásztor József, a város energetikusa.

A napelemfarm 90 százalékban fedezi a mórahalmi önkormányzat, illetve közintézményei áramfogyasztását. Ezzel évi 8-9 millió forintot spórol a város. A több százmilliós beruházás önereje így az előzetes számítások szerint néhány éven belül megtérül. A világon öt helyen gyártanak napelempaneleket nagy mennyiségben: az amerikai Szilícium-völgyben – nagyrészt saját felhasználásra –, Kínában, Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában. A mórahalmiak napelemeit Dél-Koreában gyártották.

forrás: delmagyar.hu

Ajánlott tartalom

Támogatott hitelprogram indul cégek számára – energiahatékonyságra fordítható

A júliusban induló Széchényi MAX program nagy segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ugyanis a piacinál kedvezőbb kamatozású finanszírozást biztosít - közölte az Erste Bank az MTI-vel szerdán.