Elbúcsúzhatunk az olcsó klímaberendezésektől

Az uniós szabályozás miatt fokozatosan eltűnnek a hagyományos klímaberendezések, a raktárkészletek kimerülése után a korszerűbb, inverteres készülékek közül választhatnak a vásárlók.

A megelőző azonos időszakihoz képest mintegy tízszázalékos árbevétel-növekedéssel zárhatta márciusban végződő üzleti évét a Daikin McQuay Magyarország Kft. – mondta Zuggó Balázs ügyvezető igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján, írja a napi.hu. A HVAC (fűtési, szellőztetési és légkondicionáló) piacon aktív vállalat 2011-ben 2,4 milliárd forint árbevétel mellett 53,5 millió forint üzemi nyereséget ért el. A magyar piacon a lakossági split klímák forgalma az előzetes, 20 százalékos bővülésről szóló tervekkel szemben közel a duplájára emelkedett a meleg nyár következtében, ezzel gyakorlatilag elérte a 2008 (vagyis a válság) előtti szintet – mondta Zuggó a Napi Gazdaságnak.

A lakossági klíma a cég forgalmának nagyjából negyedét-ötödét adja, az ipari berendezések üzletágát azonban a magasépítés mélyrepülése sújtotta. Az ügyvezető igazgató szerint a lakossági klímapiac idén tovább bővülhet, a trendnek lökést adhat, hogy az idei évtől leáll a hagyományos (úgynevezett on/off vagy fix fordulatú) klímaberendezések európai importja, és a jövőben csak – a takarékosabb, komfortosabb, ugyanakkor egyelőre jóval drágább – inverteres készülékek kerülhetnek a piacra. A Magyarországon eladott évi mintegy 100 ezer splitklíma 50-60 százaléka a hagyományos gépek közül kerül ki, a meglévő raktárkészletek kimerülésével azonban teljesen eltűnik majd a piacról ez, a jelenleg nagyjából az inverteres termékeknél mintegy 50 százalékkal olcsóbb kategória – ami volumennövekedés nélkül is értékbeli bővülést jelent majd a szektorban. Komoly felfutást lát a cégvezető ezen felül a levegős hőszivattyúk piacán, itt – az újépítésű ingatlanok számának függvényében – a következő 3-5 évben várható jelentős bővülés.

Az anyacég globális stratégiája részeként az eddig McQuay márkanév alatt értékesített – főként ipari felhasználású – termékeket idén április 1-jétől Magyarországon is Daikin névvel forgalmazza majd a társaság, amelynek elnevezése ezzel párhuzamosan Daikin Hungary Kft.-re változik. A magyarországi Daikin képviseletet 1991-ben jött létre, 2001. óta az osztrák Daikin Airconditioning Central Europe GmbH leányvállalataként működik, levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúkat, valamint klímaberendezéseket és folyadékhűtőket forgalmazva. A cég magyarországi referenciái között szerepel a győri Audi-gyár mellett a vendéglátás, a turizmus és a nagyobb kereskedelmi láncok több képviselője, így többek közt a Spar is.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.