Elég hatékonyak a jelenlegi napelemek?

Új mérföldkövet értek el a napelemek hatékonyságának növelésében.

ÚJ MÉRFÖLDKŐ

A Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) kutatói a közelmúltban kifejlesztettek egy olyan perovszkit-szilícium alapú hibrid napelemet, melynek hatásfoka már megközelíti a 30%-os hatásfokot. Az új összetételű 1 négyzetcentiméteres, laboratóriumi technikával készített cella 29,15%-os hatékonysággal működött. Az érték elérését az is segítette, hogy a HZB a Kaunasi Műszaki Egyetemmel együtt egy új elektródaréteget is kifejlesztett. Az eredményt a Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE (Fraunhofer ISE) is megerősítette és világrekordként rögzítette. Ez pedig jelentős áttörést jelent a jelenleg használatos nagyjából 20%-os hatékonysággal működő panelekhez képest. Fontos tudni, hogy azért is nagy eredmény ez, mivel a jelenlegi tisztán szilícium alapú napelemek laboratóriumi körülmények között ezidáig monokristályos panelek esetén maximum 27,6%-os, polikristályos technológiánál pedig 23,3% csúcsteljesítményre voltak képesek. A szervezet szakemberei ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy további fejlesztésekkel akár a 35% is elérhető legyen a közeljövőben.

MI IS AZ A PEROVSZKIT ÉS MILYEN ELŐNYE VAN A HASZNÁLATÁNAK?

A perovszkit, mint a napelemgyártáshoz alkalmas új anyag 2013-ban került a figyelem fókuszába. Az új kristályos anyag egyik nagy előnye, hogy a napelemekben használt szükséges rétegvastagsága a töredéke a szilíciumnak, mégis hatékonyságban felveszi a versenyt az eddig használt anyaggal. A szilíciumkristályos napelemekhez képest a hibrid, vagyis mindkét anyagot tartalmazó panelek, jobb teljesítőképességének a kulcsa, hogy míg hagyományos típusok csak a napfény vörös tartományába tartozó hullámhosszt hasznosítják, addig a hibrid perovszkit-szilícium kombináció alapú a kék tartomány sugárzását is munkára tudja fogni a jobb energiatermelés érdekében. A fejlesztés ugyan még kísérleti stádiumban van, de a kutatók úgy vélik, hogy a technológia alkalmas lehet tömeggyártásra, nagyobb felületek létrehozásával is.

kép: Eike Köhnen / HZB

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.