Elegendő tartalék van a villamos energia rendszerben

A napi áramfelhasználás 6.000 megawatt körül tetőzött hétfőn a légkondicionálók használata miatt, de van elegendő tartalék a villamos energia rendszerben – tájékoztatta a Mavir hétfőn délben az MTI-t.

Tari Gáborra, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatójára hivatkozik a cég közleménye, aki szerint  a magas importnak is köszönhetően 2.000 megawatt tartalék áll rendelkezésre.
Ezen a nyáron eddig június 10-én a legmagasabb, 5.832 megawatt volt a napi csúcsteljesítmény, 25 foknál valamivel magasabb átlaghőmérséklet mellett. Az eddigi nyári rekord 2007-ben volt, helyenként 40 fokot meghaladó hősében 6.320 megawatt.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további  1 fok emelkedés 60-100 megawatt  terhelésnövekedést jelent.

Ha folytatódik a meleg, kedden-szerdán minden bizonnyal újabb csúcsot dönt az áramfelhasználás.
Az ország mindenkori fogyasztási adatai egyébként nyomon követhetők a Mavir internetes honlapján: a www.mavir.hu portálon.
A rendszerirányító Mavir feladata többek között a villamosenergia-rendszerben a termelés és a fogyasztás egyensúlyának fenntartása a változó körülmények között. A fogyasztás folyamatos változását kell a napszaktól, évszaktól, időjárástól, munkarendtől függően az erőművek szabályozásával követni.

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.