Elegendő tartalék van a villamos energia rendszerben

A napi áramfelhasználás 6.000 megawatt körül tetőzött hétfőn a légkondicionálók használata miatt, de van elegendő tartalék a villamos energia rendszerben – tájékoztatta a Mavir hétfőn délben az MTI-t.

Tari Gáborra, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatójára hivatkozik a cég közleménye, aki szerint  a magas importnak is köszönhetően 2.000 megawatt tartalék áll rendelkezésre.
Ezen a nyáron eddig június 10-én a legmagasabb, 5.832 megawatt volt a napi csúcsteljesítmény, 25 foknál valamivel magasabb átlaghőmérséklet mellett. Az eddigi nyári rekord 2007-ben volt, helyenként 40 fokot meghaladó hősében 6.320 megawatt.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további  1 fok emelkedés 60-100 megawatt  terhelésnövekedést jelent.

Ha folytatódik a meleg, kedden-szerdán minden bizonnyal újabb csúcsot dönt az áramfelhasználás.
Az ország mindenkori fogyasztási adatai egyébként nyomon követhetők a Mavir internetes honlapján: a www.mavir.hu portálon.
A rendszerirányító Mavir feladata többek között a villamosenergia-rendszerben a termelés és a fogyasztás egyensúlyának fenntartása a változó körülmények között. A fogyasztás folyamatos változását kell a napszaktól, évszaktól, időjárástól, munkarendtől függően az erőművek szabályozásával követni.

Ajánlott tartalom

Friss kutatás szerint a magyarok többsége csökkentette otthona hőmérsékletét a téli időszakban

A magyar háztartások több mint fele rendelkezik már klímaberendezéssel, de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet.