Elektromos autó töltőállomás, napelemmel és beépített akkumulátorral

A Solarwatt és a Centregreat beépített akkumulátorral rendelkező járműparkoló segítségével egyesítik erőiket az okos elektromos járművek töltése iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében.

A teljes fotovoltaikus rendszerek és üveg-üveg panelek vezető német gyártója, a Solarwatt társult a Centregreat csoporttal, amely egy egyesült királyságbeli szállítási infrastruktúrával és tervezéssel foglalkozó cég, hogy kifejlesszék a beépített akkumulátorcsomaggal rendelkező, napenergiával működő elektromos járműtöltőt, írja az mnnsz.hu. A teljes csomagként megvásárolható szerkezet szilárd, a beépített panelek akár négy járművet is képesek feltölteni a nappali órákban. A jelentős kapacitású akkumulátor egységeket az alacsony igényszint idején lehet feltölteni, amikor az elektromos áramot elsősorban alacsony szén-dioxid kibocsátást eredményező forrásokból állítják elő – ez is növeli a terheléskiegyenlítő képességet a gyenge hálózati csatlakozással rendelkező felhasználók számára.

Minden az egyben koncepció

A minden az egyben koncepciónak köszönhetően nélkülözhetők a külön házban elhelyezett akkumulátorok, ami lehetővé teszi, hogy a tervezők az esztétikumot és a termelékenységet tartsák szem előtt, és helyet szabadítsanak fel a parkoláshoz. A fejlesztés a Dél Wales-i székhelyű Centregreat nevéhez köthető, amelyet a Swansea Egyetem napenergiával foglalkozó SPECIFIC innovációs és tudásközpontja (Innovation and Knowledge Centre) támogatott. A telepítéseket a Centregreat napenergiával és akkumulátorok tervezésével foglalkozó társcége, a SolarCentric vállalta.

Elsősorban az üzleti és a közigazgatási szektornak, például önkormányzatoknak, kórházaknak és parkolj-és-utazz („park and ride”) létesítményeknek szánták, de a T-alakú járműparkoló alkalmas háztartásokhoz és más területeken történő alkalmazásra is. A SolarCentric Cardiff-i központjában megtartott nyílt nap élénk érdeklődést váltott ki a lehetséges ügyfelek körében.

Egyre népszerűbbek az elektromos járművek

A Solarwatt kiemelkedő teljesítményű napelempaneleit repülőterek mennyezetébe, a személyszállításhoz kapcsolódó megállókba és elektromos járműtöltő állomásba építik be, ez utóbbi az autóalkatrészeket gyártó Dräxlmaier csoport Bavariai központjában található. Októberben a Vision 60M panelei Németországban elnyerték az építőanyag minősítést.

A kiskereskedelemben értékesített járművekkel foglalkozó szakmai szervezet, az SMMT szerint az elektromos járművek népszerűsége egyre nő, az elmúlt évben az igény több mint duplájára nőtt, 2019-ben mintegy 54 milliárd angol fontos befektetésre került sor e téren.

Ahogy növekszik a töltés iránti igény, hogy lehetővé váljon a kormány nettó zéró célkitűzése, a Solarwatt és a Centregreat szerint az energia- és szállítási piacok első helyre sorolják az innovációt és a formatervezést – ez számos egyesült királyságbeli köztestületre érvényes, amelyek a világítással, közlekedési jelzésekkel és távmechanikával, hidakkal és infrastruktúrával, vasúti infrastruktúrával és intelligens segélyszolgálati technológiával foglalkoznak.

30 évre szóló termék- és teljesítménygarancia

A nyeregtetős prototípust beépített Solarwatt Vision 36M üveg-üveg szerkezetű modulokkal látták el, a legszigorúbb iparági szabványok szerint tesztelték, és 30 évre szóló termék- és teljesítménygarancia, valamint ingyenes teljes körű biztosítás jár hozzá.

A kialakítás minimális tervezési munkát igényel a talajszint alatt, a kiszállítás és a telepítés modulos formában történik, ami csökkenti a költségeket és az állásidőt. A jövőbeli változatok között lehetnek felületi szerelést igénylők, amelyekhez keretezett üveg-üveg vagy szabványos fóliával készült modulokat is felhasználhatnak.

A nettó zéró elősegítése

A Solarwatt értékesítési igazgatója, Neal Goddard ezt mondta: „Az elektromos járművek helyszínen történő feltöltése kézenfekvő válasz azon szervezetek számára, amelyek üdvözlik a nettó zéró célkitűzést, ugyanakkor a hatékonyság javítására is törekszenek. A Solarwatt nemzetközi szinten is erőteljes piaci pozíciót épített ki, ez teljesítményünknek, fejlett üveg-üveg technológiánknak és a szilárd szerkezetnek köszönhető. A Centregreat közismert a szállítási megoldások biztosítása kapcsán, és már nagyon várjuk a velük folytatott közös munkát.”

Jeff Jenkins, a Centregreat ingatlankezelője a következőket tette hozzá: „Ezek a gépkocsi parkolók praktikus újításokkal jellemezhetők, amelyeket nagyra értékelnek az innovációt, a fenntarthatóságot és a hatékonyságot egyaránt igénylő szervezetek. Az erőteljes, kiemelkedő teljesítményű napelem panelek és az akkumulátoros tárolás beépítése révén elemes gépjármű parkolóink segíteni fogják felhasználóikat és látogatóikat az Egyesült Királyság dekarbonizációjában.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.