Az Olimpián is környezetbarát autók lesznek

Ma már az olimpiáról sem hiányozhat a környezettudatosság: a 2012-es Londoni Játékokon négyezer két- és négykerekű BMW teljesít majd szolgálatot, köztük mintegy hatszáz teljesen emissziómentesen.

Nem titok, hogy az olimpiához hasonló, világméretű események rendszerint az elviselhetetlennel határos környezeti terhelést jelentenek a rendező régiónak, akár a közlekedést, akár a termelődő hulladék mennyiségét tekintjük. Éppen ezért a BMW úgy válogatta össze a jövő nyári Olimpiai Játékok négyezer darabos járműparkját, hogy a flotta széndioxid-kibocsátásának határát 120 g/km-nél húzták meg. A legtisztább üzemű járművek természetesen az elektromos hajtású autók lesznek. A kétszáz darab Mini E, illetve BMW 1-es Active E modell optimális megoldást kínál a hosszú távú atlétikai számok mezőnyének kísérésére, hiszen a legcsekélyebb légszennyezés nélkül közlekednek, ráadásul egyetlen feltöltéssel akár négy maratoni távot is minden nehézség nélkül képesek lefutni. Sprinternek sem utolsók persze: a Mini 204, a BMW 170 lóerős, és álló helyzetből egyiküknek sem kell több 9 másodpercnél ahhoz, hogy elérje a 100 km/órás sebességet.

 
Reálisan nézve azonban ma még túlságosan nagy logisztikai feladat lenne négyezer darab elektromos autót kiállítani (és főleg kiszolgálni), ezért a szervezők a hagyományos hajtáslánc-technológiákat sem rekesztik ki az olimpiáról – sőt, ezek adják a hatalmas flotta gerincét. A 320d, valamint a frissen bemutatkozott 520d modellek kilométerenként 109, illetve 119 gramm széndioxidot bocsátanak a levegőbe, átlagos üzemanyag-fogyasztásuk 4,1 illetve 4,5 l/100 km. A bírák, riporterek, fotósok gyors mozgatását, a biztonsági szolgálat ellátását ez alkalommal is fajlagosan kis fogyasztású motorkerékpárokkal oldják meg. A BMW már a fentieket összesítve is bőségesen teljesíti a számára előírt károsanyag-kibocsátási normát, ezzel azonban még nincs vége a környezetvédelmi intézkedéseknek. A szervezők ugyanis lehetőleg úgy közlekednek majd, mint az átlagos londoniak: metróval, busszal járnak, vagy kerékpároznak. Igen, kerékpároznak, hiszen a négyezer darabos flotta egytizede, azaz négyszáz jármű bicikli lesz, beleértve azt a legelsőt is, amelyet most, júliusban vehetett át a BMW-től a szervező bizottság környezeti fenntarthatóságért felelős vezetője. Szintén itt, a Paralimpián mutatkozik majd be a bajor márka első, villanymotoros rásegítéses kerékpárja is.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.