Elektromos autóbuszt tesztelnek Miskolcon

Cseh gyártmányú elektromos meghajtású autóbuszt tesztelnek keddtől Miskolcon, a városi közlekedési társaságnál, a jármű Szlovákiából érkezett, és május 27-ig marad Miskolcon, ugyanakkor menetrendszerinti forgalomba nem állítják.

A városi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. egy SOR EBN 10,5 City típusú elektromos meghajtású akkumulátoros autóbuszt tesztel. A tesztelés célja, hogy az MVK tapasztalatokat gyűjtsön a korszerű hajtású jármű műszaki- és menettulajdonságairól – mondta az autóbusz bemutatásakor Braun Csaba, a cég marketing vezetője, megjegyezve: a tesztelés és a tapasztalatszerzés a különleges hajtású járművekről kiemelkedően fontos. Elsősorban azért – tette hozzá, mert uniós célkitűzés, hogy a városi közlekedésben a hagyományos üzemanyaggal működő gépjárművek használata 2030-ig felére csökkentjen, 2050-re pedig szűnjön meg. Az alacsonypadlós, 120 kilowatt teljesítményű, három ajtós autóbusz 85 utast tud szállítani, az ülőhelyek száma 19. A járművet május 26-án, 15 és 16 óra között minden érdeklődő megtekintheti az MVK Zrt. telephelyén, a busz ugyanakkor nem áll menetrendszerinti forgalomba.

Ajánlott tartalom

Az elvadult disznók okozta éves szén-dioxid-kibocsátás 1,1 millió autóéval is felérhet

A világszerte élő elvadult házi sertések számlájára évente annyi szén-dioxid kibocsátása írható, amennyi 1,1 millió autó emissziójával érhet fel - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.