Elektromos autók töltése a napelemes fák árnyékában

A jövő városaiban a fenntarthatóságot nemcsak a ma még zöld technológia szavakkal felbélyegzett berendezések fogják alkotni, remélhetőleg az energiahatékonyság elve minden területre átszivárog majd, így kezdve egy fenntartható, új korszakot.

 Néhány tervező előreszaladt az elektromos autók idejébe, és máris elkezdték megtervezni a parkolókat és töltőállomásokat. Egy spanyol cég mérnökei egy könnyedén megvalósítható ötlettel álltak elő. A 15 fokban megdöntött, napelemekkel borított tetőt minden parkolóban fel lehet állítani. A ParkGreen elnevezésű töltőállomás 3.33 kW energiát termel, mely két parkoló elektromos gépjármű között oszlik el. Kaliforniában találékonyan a parkolók tetejére szeretnének napelemeket szerelni. Az ebből származó energiát nemcsak a parkoló autók töltéséhez lehetne használni, hanem a közeli házak elektromos hálózatára is csatlakoztatható lenne. Egyetlen hátránya a napelemek borsos ára, de a befektetés hamar megtérül. Tennessee-ben valósult meg a világ első elektromos gépjármű töltőállomása. A 180 ezer dollárt érő parkoló egy 20 kW-os napelemmel van felszerelve, melyhez az elektromos és a hibrid autók könnyedén csatlakozhatnak. A konstrukciót a közeli Nashville és Chattanooga is kiépíti.


Neville Mars egy bámulatos Solar Forest elnevezésű ötlettel állt elő, mely egyesíti a parkoló és a városba csempészett árnyékot adó erdőt. A fák napelemes levelei gyűjtik az energiát, míg a száron található csatlakozók segítenek a gépjárművek töltésében. Amíg folyik az autó töltése, mi is feltöltődhetünk kicsit a műfák adta árnyékban. A chicagói Green Park Eco Garage-t helytakarékossága miatt fontos megemlíteni. A 100 férőhelyes parkolóházat egy robot üzemelteti, így nincs szükség átjárókra és liftekre. Az elektromos gépjárművek töltési lehetőségeinek tárháza még számos meglepetést rejt, folytatjuk bemutatásukat.

Ajánlott tartalom

Már pályázhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázatra

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).