Elektromos autókat tesztelhetnek majd a magyar tesztpályán

Már idén elkészül a zalaegerszegi tesztpálya első üteme, ahol magyarországi és külföldi gyártók, beszállítók fejlesztik a közeljövő önvezető autóit.

Az elektromos hajtású és egymás közt kommunikáló járművek tesztelésére is felkészítik az óriáslétesítményt, később az ország egyetlen nagysebességű oválpályája is felépül rajta. Exkluzív részleteket tudtunk meg a különleges beruházásról. Mint korábban hírül adtuk, 250 hektáros területen járműipari tesztpálya épül Zalaegerszeg mellett, ehhez hasonló nincs 500 kilométeres körzetben a közép-európai térségben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságától érdekes részleteket tudtunk meg a 40 milliárd forintos beruházásról, ami a Bosch híres boxbergi fejlesztőközpontjánál is kétszer nagyobb lesz. Az új létesítmény nem lesz alkalmas versenyek rendezésére, kizárólag tesztelési és fejlesztési célokat szolgál, elsősorban önvezető autókkal. Ezek fogják meghatározni a mobilitás elkövetkező évtizedeit, és nemcsak a Tesla, de szinte az összes nagy autógyár autonóm megoldásokon dolgozik, több lépcsőben.

Ezek alapjait a ma is elérhető vezetéssegítő rendszerek (sávtartó, holttérfigyelő, ráfutásgátló stb.) adják, és a figyelmezetésen túl már az önálló beavatkozás fázisába léptek. Oválpályán tesztelni 250-nel. Egy hónapon belül elkészülnek a zalaegerszegi komplexum végleges funkcionális tervei, és még idén megépítik a projekt első fázisát a járműdinamikai modulokkal (dinamikai- és fékfelületek, kezelhetőségi – angol nevén handling – pálya), illetve az önvezető autók tesztzónáinak és az épületeknek egy részével. A projekt második ütemében, 2020-ig nemcsak utóbbiak kibővítése készül el, hanem az egyik legérdekesebb elem, a 4,5 kilométeres oválpálya is. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A Volánbusz 20 új elektromos autóbuszt szerezhet be

A Volánbusz 20 darab új elektromos autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújthat be támogatási kérelmet a HUMDA Zrt. kiírására, és megjelent a járművek beszerzésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása is - közölte a közlekedési társaság csütörtökön az MTI-vel.