Elektromos autónk programozása iPhone-on keresztül

A Nissan LEAF leleplezését körítő háromnapos bemutatón számtalan jövőbeni fejlesztést tekinthettek meg és próbálhattak ki a meghívottak.

Volt tesztvezetés a végleges verziónak megfelelő autóval, rövid technológiai összefoglaló az akkumulátor és a motor kifejlesztéséről. A jövő megoldásait kutató projektek is előfordultak, mint például a vezeték nélküli töltést biztosító parkolóhely, és a mobilkészülékkel monitorozható illetve programozható elektromos autó demója.

A programot egy Apple iPhone segítségével mutatták be, melyhez egy adatközponton keresztül az elektromos autó adatokat küld. A szoftver megmutatja az akkumulátor töltöttségének szintjét, adott órában a szükséges töltés díját, és figyelmeztető jelzéseket küld, ha a jármű akkumulátora már feltöltődött. A Nissan kutatói remélik, hogy a rendszer segítségével a felhasználók könnyebben tudják eldönteni, mikor is töltik fel lemerült elektromos járművűket.  A sávos villamosenergia-számlázás és az egyre inkább terjedő intelligens villamoshálózatoknak köszönhetően, úgy vélik, egyre több tulajdonos, látva a különbségeket, szeretné az olcsóbb órákban megoldani a töltést. A mobilkészüléken keresztül a klímaberendezés is előre aktiválható. A fűtés és a légkondicionálás ugyanis rengeteg áramot igényel, és sokkal hatékonyabb az elektromos autó, ha ezt a töltés ideje alatt programozza be, és optimalizálja a tulajdonos, mintha ezt vezetés közben tenné, feleslegesen leszívva az akkumulátort, és csökkentve az azzal megtehető távolságot.

A mobilkészülékkel biztosított kapcsolat nagy valószínűséggel nem jelenik meg az első generációs, 2010-ben kereskedelmi forgalomba kerülő LEAF járművekkel, de a Nissan biztosította a résztvevőket, hogy az okostelefon-kapcsolat is elérhető lesz a piacon előbb vagy utóbb.

Addig is alább megtekinthető a programról készült bemutató videó.

Ajánlott tartalom

Négy év elteltével ötször több a zöld rendszámos jármű Magyarországon

A 2024. januári adatsor szerint több mint 88 ezer gépjármű közlekedik már Magyarországon világoszöld hatósági jelzéssel. Négy éve még csak 17 ezer volt belőlük, számuk így ötszörösére nőtt az évtized eleje óta - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán.