Az elektromos autók elterjedésével szinte párhuzamosan teret hódítanak az elektromos töltőállomások is.

Elektromos autótöltők Magyarországon és a nagyvilágban

Az elektromos autók elterjedésével szinte párhuzamosan teret hódítanak az elektromos töltőállomások is.

Ahogy bővül az elektromos autók iránti kereslet, úgy támaszt a társadalom nagyobb igényt arra is, hogy ezeket a járműveket minél több helyen és minél gyorsabban tudja feltölteni. A töltőállomások száma Kínában a legmagasabb, 2019-es évben már meghaladta az 1 milliós darabszámot. Erre szükség is van a hatalmas népességszámú országban, hiszen ugyanebben az évben közel 27 %-kal emelkedik az eladott elektromos és plug-in hibrid gépjárművek száma. Az ilyen típusú gépjárművek megjelenése óta Kína a világ legnagyobb elektromosautó-piacává is vált.

E területen a másik nagy élenjáró – az olajipari nyomás ellenére – az USA.  A szövetségi államok közül is kiemelkedik Kalifornia állam, ahol egyre inkább divatosabb eszköznek számítanak bizonyos körökben az elektromos autók, melynek egyik járulékos hozadéka a kiszolgáló infrastruktúra elterjedése is. Az e-autók számának rohamos növekedésében nagy szerepe van az állami támogatásnak, amely nem csak a tisztán elektromos autókra, hanem a hibrid autókra is vonatkozik. Európában a nyugati és északi országok járnak az élen az elektromos töltőállomások létesítésében. A fejlettebb európai országokban jóval magasabb ugyanis a száz kilométernyi közútra jutó töltőállomások darabszáma még a sűrűbb úthálózat ellenére is. Az Európai közösség életében jelentős előrelépést jelent majd e területen, hogy több nagy helyi autóipari szereplő összefogásával létrejött a IONITY nevű vegyesvállalat, melynek célja, hogy az egész kontinenst lefedő nagyteljesítményű. hálózatot hozzon létre. A vállalat első körben 2020-ig 400 töltőállomás kialakítását tervezi megvalósítani.

ELEKTROMOS TÖLTŐÁLLOMÁSOK MAGYARORSZÁGON

Hazánkban is tapasztalhattuk, hogy önkormányzati és vállalati kezdeményezésre egyre több elektromos töltőállomás jött létre, melyek egy része mindenki számára is elérhető szolgáltatásként jelentek meg. Emellett több uniós finanszírozású infrastruktúrafejlesztési projektek részét is képezte töltőállomás létesítése, mely ugyancsak az e-töltő hálózat szélesítését szolgálta. A fent rögzített megállapítás, vagyis a növekvő igény a magyarországi társadalomra is igaz. Egyre többen vásárolnak elektromos hajtású gépjárműveket, és egyre nagyobb távolságokat kívánnak ezekkel a járművekkel megtenni. Mindezért szükséges, hogy hazánkban is egy olyan töltőállomás-hálózat jöjjön létre, amely segítségével az egész ország könnyedén bejárható. Jelenleg Magyarországon valamivel több, mint 300 töltőállomás érhető el. Ezek döntő többsége természetesen a fővárosban található meg, míg vidéken ez a szolgáltatás inkább pontszerűnek tekinthető.

Fontos azért tudni, hogy nem minden töltőállomás kompatibilis az összes elektromos autó csatlakozójával és töltési paramétereivel. Mindezért lényeges, hogy elektromos autó vásárlása előtt kellőképpen tájékozódjunk ezekről a feltételekről. Magyarországon a legelterjedtebb típusok közé tartozik az AC 22 kW, a DC 22 kW és az 50 kW DC. A töltőállomások helyszíneiről és töltési típusokról a e-mobi.hu oldalon lehet találni részletesebb információkat. Ezek az e-töltők folyamatos fejlesztés alatt állnak annak érdekében, hogy a töltési időt le lehessen redukálni a jelenlegi nagyjából egy órás töltési időről 15-20 percre. A gyorstöltésre is képes e-töltőket Supercharger néven illetik. Szerencsés helyzetnek mondható a jövőre nézve, hogy több nemzetközi kereskedelmi üzletlánc és olajipari vállalat is tervezi, hogy értékesítő pontjait elektromos töltőállomásokkal látja el. Ezek a beruházások a bolthálózatok esetében többnyire a települési infrastruktúrát bővítik majd, míg a benzinkutakon elhelyezett e-töltőállomások egy része a fontosabb forgalmi útvonalak (autópályák) mentén lesznek elérhetőek.

 

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.