Egy feltöltéssel 800 km-re képes eljutni a Tesla kamion, amelybe fél óra alatt lehet 643 km-re elegendő energiát tölteni.

Elektromos kamiont villantott a Tesla

Egy feltöltéssel 800 km-re képes eljutni a Tesla kamion, amelybe fél óra alatt lehet 643 km-re elegendő energiát tölteni.

Nehéz fába a fejszéjét a Tesla, amikor a nagy méretű kamionok világát akarja meghódítani, hiszen ebben a szegmensben a vásárlók szigorúan a számok alapján döntenek, vajmi kevéssé érdekli őket, hogy terhelés nélkül 5 másodperc alatt gyorsul a jármű 96 km/h-s sebességre. A gyár által versenyautósnak nevezett, középen lévő vezetőülés is hidegen hagyja a flottavásárlókat. A fülke belső mérete a kabin külső méretéhez képest nagyon kicsi, ahol egyébként a kamionosok „otthona” található, ott jelen esetben az akkumulátorok utaznak, épp csak egy lehajtható priccsnek sikerült helyet szorítani a fedélzeten.

A 800 km-t meghaladó hatótávolság remek érték egy ilyen méretű akkumulátoros-elektromos teherautónak, de az USA-ban akkora gázolajtankokat használnak az ilyen kamionok, hogy egy tankolással 2000+ km-re jutnak el. Új töltési eljárás segítségével fél óra alatt 643 km megtételére elegendő energiát tud felvenni a Tesla kamion, de ehhez a gyorsasághoz az is szükséges, hogy legyen épp szabad töltőoszlop a köztes megállóhelyen. Kérdés, milyen hosszú életű lesz a lítium-ion akku, ha állandóan villámtöltik, hiszen mindenhol azt javasolják, egy villámtöltés után egy „lassú” töltés a garanciája a kapacitás hosszú távú megőrzésének. A fuvarszervező központnak nem lesz egyszerű a sofőrök vezetési idejét összehangolni a töltési idővel…

A Tesla nyergesvontatója egyébként modernebb a jelenleg kapható Model S és Model X típusoknál, hiszen karbonból készítik a fülkéjét. Rengeteg a vezetéstámogató rendszer a fedélzeten, ezek segítségével gombnyomásra megvalósítható a konvojban haladás, illetve Elon Musk ígérete szerint nem fog bebicskázni a jármű. Aki most megrendeli a Tesla kamiont, 2019-ben megkapja azt – feltéve, hogy ez a szalagindítás sikeresebb lesz a jelenlegi Model 3-asénál. Pár cég már bejelentkezett próbaüzemre, jellemzően bolthálózatok, akik állandó körúton használják áruszállításra flottájukat, írja az automotor.hu. 

 

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.