Elektromos meghajtással tér vissza a Trabant

Elektromos meghajtással, napelemmel a tetején tér vissza a keletnémet népautó, a Trabant.

A Trabant nT nevű új modell a szeptemberi frankfurti autószalonon mutatkozik be, 18 évvel az eredeti változat sorozatgyártásának leállítása után.

A reneszánsz a 2007-es frankfurti szalonon kezdődött. Ott mutatták be egy újgenerációs Trabant-tanulmány 1:10 arányú modelljét. A miniatűrt készítő Herpa Miniaturmodelle nevű vállalkozás közvélemény-kutatást is végzett a helyszínen és az interneten. A közel 14 ezer válaszadó 93 százaléka támogatta, hogy a tanulmányautóból szériamodell legyen. A legtöbben azt javasolták, hogy az új Trabant legyen minél inkább környezetbarát, ára pedig 10 ezer euró körül legyen.

A Trabant márka jogaival rendelkező Herpa aztán megállapodást kötött a speciális alkatrészeket gyártó és autók páncélozásával foglalkozó Individual Karosseriebau (IndiKar) nevű céggel az új típus fejlesztéséről. A munka eredménye az elektromos meghajtású Trabant nT, amely az akkumulátorok egyszeri feltöltésével és a tetőn elhelyezett napelem segítségével 250 kilométert tud megtenni.

“Ideális városi autó, amelyet város környéki utakra is remekül lehet használni” – mondta Jürgen Schnell, az IndiKar szóvivője a Bild című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint (www.bild.de). A szóvivő hozzátette: megvalósíthatósági tanulmányt is készítettek a sorozatgyártásról, és a frankfurti premier leginkább arra szolgál, hogy tőkeerős befektetőtársat találjanak a termelés beindításához.

Az IndiKar telephelye az NDK népautójának szülőhelye, Zwickau mellett van. A szászországi városban 1957-től kezdve nagyjából hárommillió Trabantot gyártottak. A termelés 1991-ben, Németország újraegyesítése után állt le. Az autónak azóta Zwickauban emlékművet is állítottak, amely a város jelképe lett.

Ajánlott tartalom

Elektromos buszt tesztelnek Győrben

A Kravtex-Kühne csoport által Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott, teljes mértékben elektromos autóbusz tesztelését kezdi meg a Volánbusz Zrt. a győri tömegközlekedésben - tudatta a közlekedési vállalat pénteken az MTI-vel.