Elektromos meghajtású autóbuszt tesztelnek Kaposváron

Elektromos meghajtású autóbuszt tesztelnek Kaposváron, a Mercedes-Benz eCitaro május 9-éig a somogyi vármegyeszékhely minden vonalán közlekedik és díjmentesen lehet rajta utazni – tájékoztatta a Humda Zrt. csütörtökön az MTI-t.

Az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld busz programot koordináló társaság azt írta: a kétajtós, kihajtható rámpával, 13 USB-csatlakozóval, LED-kijelzőkkel és utastájékoztató monitorral felszerelt jármű harmadik generációs, “a korábbinál 50 százalékkal nagyobb energiasűrűségű” akkumulátorcsomagból nyeri az energiát. A 85 ember egyidejű szállítására alkalmas busz mintegy kétezer kilométert tesz meg kaposvári tesztelése során, ennek köszönhetően 500 utas élheti át a helyszíni kibocsátástól mentes közösségi közlekedés élményét – jegyezték meg. Hozzátették, a jármű menetrendje a Kaposbusz honlapján érhető el.

A Humda a közleményben utalt arra: a Zöld busz program demonstrációs mintaprojekt célja, hogy a települések és az üzemeltetők hasznos tapasztalatokat szerezzenek az elektromos meghajtású autóbuszok működtetéséről. “A tiszta és csendes járművek forgalomba állítása szemléletformálási célokat is szolgál” – fűzték hozzá. Kaposvár 2015-ben vásárolta meg jelenlegi sűrítettgáz-üzemű helyijáratú autóbuszflottáját. A város azóta két elektromos meghatású buszt vett. Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester korábban azt mondta, 2026-ig további 42 elektromos hajtású busz beszerzését tervezik.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.