Elektromos meghajtású buszokat gyártanak Debrecenben

A világon egyedülálló elektromos hajtáslánccal szerelt autóbuszok fejlesztését, gyártását tervezi az Inter Tan-Ker Zrt. Debrecenben, amelyhez tíz év alatt tízmilliárd forintos beruházást hajt végre.

Erről szándéknyilatkozatot írt alá Kósa Lajos (Fidesz) polgármester és Kossa György vezérigazgató szerdán, a cívis városban. A debreceni autóbuszos tömegközlekedést a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-vel közös konzorciumban végző Inter Tan-Ker az elmúlt években olyan elektromos hajtásláncot – motort, akkumulátort és elektromos vezérlőegységeket – fejlesztett ki, amelyet a következő generációs elektromos közösségi közlekedés alkalmazni fog – mondta Kossa György.

Szavai szerint az első elektromos midibuszok már októberben megjelennek Debrecen utcáin, de két év múlva már helyben is gyártják őket – tette hozzá. Ismertetése szerint addig különböző hazai helyszíneken több száz, különböző karosszériával szerelt elektromos meghajtású busz is elkészülhet a hazai mellett külföldi megrendelésre. Debreceni gyártócsarnokukat a Határ úti ipari parkban, öt hektáros területen építik fel, s a buszgyártás első ütemében 100-150 munkahelyet teremtenek, amit a megrendelések növekedésével folyamatosan növelnek.

Kossa György elmondta azt is, hogy az új típusú buszok 20-25-30 százalékkal kerülhetnek többe, mint a hagyományos autóbuszok, de élettartamuk lényegesen – 50-100 százalékkal – hosszabb, és káros anyagot nem bocsátanak ki. Az MTI érdeklődésére hozzátette: a lítium ion akkumulátorral szerelt buszok egy töltéssel 60-100 kilométert tudnak megtenni, ami azt jelenti, hogy a városi tömegközlekedésben egy üzemidőt ki tudnak tölteni. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hangoztatta: Debrecen örömmel vesz részt olyan törekvésekben, amelyek a magyarországi buszgyártás fellendítését szolgálják. A mostani megállapodással olyan beruházás kezdődik és olyan együttműködés, amelynek eredményeként Debrecen fontos helyszíne lesz a jövőben a magyar járműiparnak, buszgyártásnak – tette hozzá a polgármester.

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.